Butlletí de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica
Archeonea · Juny 2021 · Núm. 106
 
 

El GIAP, soci internacional del projecte MAHSA

mahsa_1  

L’equip GIAP, amb l’investigador Hèctor A. Orengo al capdavant, ha fet un pas endavant en l’aplicació del deep learning i l’arqueologia computacional a la detecció remota, ja que és un dels socis del projecte Mapping Archaeological Heritage in South Asia (MAHSA) (Cartografia del patrimoni arqueològic al sud d’Àsia), juntament amb la UPF i sota la coordinació de la Universitat de Cambridge (Gran Bretanya).

El projecte Mapping Archaeological Heritage in South Asia (MAHSA), finançat per la Fundació Arcadia, vol donar suport al col·lectiu de professionals de l’arqueologia i la gestió de patrimoni del Pakistan i l’Índia per identificar i protegir l’herència històrica i prehistòrica de la zona, mitjançant enfocaments sostenibles.

 
 
 
 
 

La Ciutadella de Calafell ha estat l’escenari dels treballs d’arqueologia experimental del projecte TransComb

Durant cinc dies, l'equip liderat per Carme Belarte (ICREA-ICAC) ha recreat les condicions de combustió en sis llars de foc i un forn, usant diferents mètodes per analitzar com era la vida quotidiana a l'edat de ferro.

Les proves complementen les dades recollides a partir de restes de diversos jaciments de Catalunya, les Illes Balears, Castelló i el sud de França. Tot, en el marc del projecte TransComb, que es desplegarà fins el maig del 2023 amb el finançament de l'Agència Estatal d'Investigació.

 

 
 
 
 
 

Noves publicacions de l'ICAC en obert

Els dos últims números de la col·lecció TRAMA han superat el termini de carència i estan ara disponibles en obert (per a consulta i descàrrega) al repositori Recercat.

TRAMA 8, Recintos fortificados en época visigoda: historia, arquitectura y técnica constructiva, Josep Maria Macias Solé, Albert Ribera Lacomba, Miquel Rosselló Mesquida (editors científics).

TRAMA 7, Urbanization in Iberia and Mediterranean Gaul in the first millennium BC, Maria Carme Belarte, Jaume Noguera, Rosa Plana-Mallart, Joan Sanmartí (editors científics).

 
Trama 7 i 8_cobertes
 
 
 
 

Qui diu que la ciència és avorrida?

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) organitza, amb col·laboració de Big Van Ciència, la 3a edició del concurs de monòlegs del Club de la Ciència, iniciativa inclosa al programa de la 26a de la Setmana de la Ciència (SC21).

Fins al 28 d'octubre de 2021, qualsevol persona, major d’edat, que estudiï o exerceixi professionalment a àrees relacionades la ciència i/o tecnologia, inclosa la docència preuniversitària especialitzada en ciències, es podrà inscriure per participar en aquest concurs, que té per objectiu promoure la comunicació de la ciència d’una manera sintètica, amena i entenedora i utilitzant únicament les habilitats comunicatives personals, sense el suport d’eines per a presentacions. 

Trobareu les bases del concurs en aquest enllaç.

 
Concurs Monolegs 2021_twitter
 
 
 
 

Recursos per a la Igualtat

La Unitat d'Igualtat de la URV ofereix un curs obert en línia (MOOC) per ajudar a prevenir i detectar la  violència de gènere a la universitat i intervenir-hi. El curs és gratuït, amb certificat d'aprofitament, sense límit de caducitat  i obert a tothom.

Sabies que la violència de gènere és considerada per l'OMS un problema de salut pública?

A través d'un cas pràctic, el MOOC facilita l'aprenentatge encaminat a l'actuació immediata en situacions de violència de gènere. La formació ajuda a identificar diferents tipus i formes de violència de gènere, així com els símptomes que el maltractament provoca a la salut.

Comença el curs en qualsevol moment i fes-ho al teu ritme!

 
Prevencio Igualtat URV