Butlletí de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica
Archeonea · Març 2024 · Núm. 135
 
 

Sessió magistral amb Peter Van Dommelen

El proper 21 de març el professor Peter Van Dommelen (Joukowsky Family Professor of Archaeology and Professor of Anthropology, Brown University; actualment professor visitant a la UPF) ens oferirà la sessió magistral Hibridización en práctica: materialidad e interacciones culturales en el  Mediterraneo occidental del primer milenio a. C. a la Sala d'actes de l'ICAC-CERCA.

Aquesta conferència permetrà copsar la incidència que ha obtingut la introducció de noves perspectives i nous conceptes interpretatius (materialitat, connectivitat, globalització, hibridació) en l’estudi dels contactes i les interaccions culturals que es produeixen a la Mediterrània centre-occidental al llarg de l’edat del ferro.

Acte obert al públic (fins a completar aforament). Us hi esperem!

 
peter-van-dommelen-2024-mirmed
 
 
 
 

Visita la nova col·lecció de vídeos "Ciència oberta i arqueologia"

El servei de Comunicació i el Centre de documentació, Biblioteca i Ciència oberta han publicat una col·lecció de vídeos al canal YouTube de l'Institut amb les sessions de formació i xerrades sobre ciència oberta en l'àmbit de l'arqueologia que des de l'ICAC-CERCA hem anat fent els darrers anys.

Nou vídeos amb què podeu aprendre a fer un pla de gestió de dades, conèixer els reptes de les humanitats digitals, bones pràctiques, usos de llicències, mètriques i altres temes de caràcter pràctic que de ben segur us resultaran interessants. Hi feu una ullada? 

 
colleccio-videos-ciencia-oberta_card
 
 
 
 

Èxit en captació de talent amb la convocatòria MSCA 2023

Cartell MSCA icac fons clar amb edifici  

L’ICAC-CERCA s’ha posicionat en l’onzè lloc de la llista d’institucions espanyoles beneficiàries de les ajudes MSCA 2023 per a contractes postdoctorals!

Cal destacar també que, entre les quinze primeres posicions, hi trobem cinc centres CERCA; dos d'ells, de la Catalunya Sud (l'ICAC i l'ICIQ).

Així, el grup de recerca GIAP acollirà 4 nous investigadors. Una forta enhorabona i felicitació a tot l'equip i als supervisors Hèctor A. Orengo i Alexandra Livarda!

Vols conèixer els seus projectes? A la notícia te'n fem cinc cèntims. Clica! 

 
 
 
 
 

Curs d'autoaprenentatge en gestió de dades de recerca en arqueologia

  CURS CIENCIA OBERTA PHD_card2

L’ICAC-CERCA llança un curs en obert per a formar-se en la gestió de dades de recerca en arqueologia.

El curs està disponible en obert a través de la plataforma Canvas (una plataforma d’aprenentatge virtual de codi obert), en català i en anglès.

Fes-lo al teu ritme!

 
 
 
 
 

El GIAP, soci en un projecte internacional per a la protecció de llocs arqueològics a l'est de la Mediterrània

El projecte REVITALISER, “Preventive Protection of Archaeological Sites in the EMMENA Region”, arracancarà la tardor de 2024, amb un consorci internacional liderat pel ERATOSTHENES Centre of Excellence de Xipre i finançat pel prestigiós programa Twinning Bottom-Up scheme - EC WIDERA.

Una col·laboració que crearà noves oportunitats en l'àmbit de l'educació i la capacitació de la població local per a la preservació del patrimoni cultural. Aviat en tindreu més notícies!

 
 
 
 
 

Recursos per la igualtat

En el marc del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència (11F), el centre CERCA CREAF va engegar una campanya per donar visibilitat a les resistències que es troben encara als centres de recerca per assolir l’equitat de gènere.

Us compartim un vídeo en què posen llum a aquest "elefant a l'habitació" amb set objectes que simbolitzen set resistències concretes... i els esclafen amb una premsa hidràulica! Esclafem les resistències!

 
logo-igualtat-2024