OpenAcceslogo

Es coneix com accés obert (en anglès, Open Access) la disponibilitat lliure a Internet de la literatura de caràcter acadèmic o científic, que permet a qualsevol usuari o usuària llegir, descarregar, copiar, distribuir, imprimir, buscar o referenciar el text complet dels documents que consulti en línia.

Publicar en accés obert presenta uns avantatges rellevants:

  • Augmenta la visibilitat de la recerca i dels seus resultats, tant a nivell nacional com internacional.
  • Incrementa l’impacte de la recerca, al facilitar un major nombre de citacions de les publicacions.
  • Aquest major impacte fa també més visible la institució que empara la recerca dels investigadors i investigadores.
  • Garanteix la recopilació i la preservació dels resultats de la recerca, especialment en aquells casos en què ha estat finançada amb recursos públics.

Open Access pins

L’ICAC va aprovar, el 2015, una política institucional d’accés obert (pdf) amb què involucra tota la seva comunitat científica de la institució a dipositar els seus resultats al repositori institucional, vetllar pel respecte als drets de propietat intel·lectual dels autors/es, tenir en compte també les dades i metadades usades en el procés de recerca, seguir les normatives i els criteris internacionals per a repositoris d’accés obert, o facilitar identificadors persistents que permetin l’accés perpetu als documents, entre altres mesures.

Un moviment internacional

El moviment de l’accés obert sorgeix arran de la Iniciativa de Budapest per a l’Accés Obert (2002), on va tenir lloc a on té lloc la declaració de principis (Open Access Initiative). El 2003 la comunitat científica va aprovar la Declaració de Berlín sobre l’Accés Obert al Coneixement en Ciències i Humanitats (2003). La seva finalitat és oferir un accés permanent, gratuït i sense restriccions als continguts científics, amb l’objectiu d’afavorir l’accessibilitat, la visibilitat i l’impacte de la recerca.

El compromís de les institucions amb el moviment s’ha estès ràpidament i la tendència general és a fer obligatori l’accés lliure als resultats de les recerques finançades amb fons públics, com recull el Consell Europeu de la Recerca, ERC (ERC Scientific Council Guidelines for Open Access, 2007).

Des del 10 de març de 2020, l’ICAC és una de les 650 institucions d’arreu del món que han signat la Declaració de Berlín sobre l’accés obert al coneixement en ciències i humanitats, un dels documents més emblemàtics del Moviment Open Access gestionat per la Societat Max Planck.

Declaració de compromís i adhesió de l’ICAC a la Declaració de Berlín sobre l’accés obert al coneixement en ciències i humanitats

ICAC signature Berlin Declaration

L’ICAC està compromès amb l’accés obert com a font integral de coneixement humà i patrimoni cultural. Seguint la seva política d’accés obert i la seva aposta pels repositoris institucionals en obert, és un dels centres CERCA capdavanters en l’ús del Portal de la Recerca de Catalunya (PRC) i el repositori cooperatiu Recercat.

El Portal de la Recerca de Catalunya (PRC)

PRC_coverDes del juny de 2018 l’ICAC forma part del Portal de la Recerca de Catalunya (PRC) amb una aportació de continguts sobre 93 investigadors i investigadores, 8 grups de recerca, 1.511 publicacions i 181 projectes de recerca (última actualització de dades, gener de 2020: consultable aquí).

El Portal de la Recerca té com a objectiu visualitzar i difondre des d’una única plataforma tota la recerca que es porta a terme a Catalunya, facilitant l’accés obert a la producció científica (més informació). Actualment, al PRC hi participen 25 institucions (12 universitats i 13 centres de recerca) i més de 12.000 investigadors i investigadores.

Una de les funcionalitats més destacades del Portal és el nou sistema d’enviament del CV abreujat que, mitjançant una càrrega de dades automatitzada, permet la seva presentació a les sol·licituds d’avaluació de la recerca.

Recercat

recercat

Més antiga és la participació al Recercat (Dipòsit de la Recerca de Catalunya), el repositori cooperatiu impulsat pel CSUC (Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya) en què es pot consultar la literatura de recerca de les universitats i centres d’investigació de Catalunya. S’hi apleguen articles, treballs d’investigació i de fi de màster, treballs i projectes fi de carrera, ponències de congressos, informes, documents de treball, etc.

L’ICAC hi bolca els resultats de la seva recerca des de 2014. Podeu consultar a la web les estadístiques de descàrregues i consultes de l’ICAC que el mateix Recercat genera per institució.

Recursos sobre accés obert

Poster CRUE_Avantatges Rep (cat)

 

Poster CRUE_Ciencia Oberta (cat)

 

Poster CRUE_Mandats OA (cat)