L’ICAC disposa de diversos laboratoris científics i infraestructures tècniques per a desenvolupar la seva recerca i col·laborar amb altres centres i institucions. Des de 2022, aquestes plataformes científiques estan integrades al portal CERCAGINYS, una iniciativa de la Institució CERCA que facilita l’accés, des d’una única plataforma, a les infraestructures científiques i tècniques dels 41 centres CERCA.
El Laboratori d’Arqueologia Computacional és una plataforma creada per donar suport a personal investigador interessat en el desenvolupament d’aplicacions computacionals per a l’estudi del passat. Actualment al laboratori es treballa en aplicacions geoespacials (teldetecció i SIG), geoestadística, reconstrucció 3D i modelització, anàlisi de xarxes, simulació i aplicacions d’intel·ligència artificial (machine learning, deep learning).
- Consulta serveis i equipament del Laboratori d’Arqueologia Computacional al portal CERCAGINYS: Plataforma GINYS-ICAC-006.

El Centre de documentació i Biblioteca de l’ICAC compta amb un fons de prop de 120.000 ítems dividits en tres àrees: bibliogràfica (21%), documentació arqueològica iconogràfica (50%) i documentació arqueològica textual (28%). Una de les seves singularitats és la custòdia de quatre col·leccions úniques al món: llegat del Dr. Pere de Palol (†), arxiu personal del Dr. Jordi López Vilar, biblioteca del Dr. Antonio Peña Jurado (†) i biblioteca i llegat fotogràfic del Dr. Gustav A. Gamer (†).
- Consulta els serveis i equipament de la plataforma cientíca de documentació al portal CERCAGINYS: Plataforma GINYS-ICAC-001.

Aquesta plataforma dona suport als treballs de topografia arqueològica i teledetecció. Proporciona l’equipament i experiència necessària per portar a terme tot el procés de documentació gràfica associat a treballs arqueològics, des de la captura de dades sobre el terreny a la generació de plànols i models fotogramètrics. El servei compta amb una operadora d’UAV (drons) i pilots certificats amb capacitat de portar a terme vols a tota la Unió Europea, incloses àrees restringides. El suport a treballs de teledetecció combina diferents tipus de sensors (Pancromàtic, Multi-espectral, termal i LIDAR) i pot utilitzar tant imatges satèl·lit, com repositoris d’imatges aèries o imatges obtingudes amb els propis UAV.
- Consulta els serveis i equipament de la Plataforma de Teledetecció i Geomàtica al portal CERCAGINYS: Plataforma GINYS-ICAC-003.

applications in landscape archaeology), amb Paloma Aliende, responsable de la Plataforma de Teledetecció i Geomàtica de l’ICAC. Foto: ICAC (CC 4.0).
- Consulta els serveis i equipament del Laboratori de Bioarqueologia al portal CERCAGINYS: Plataforma GINYS-ICAC-004.
- Consulta els serveis i equipament de la Plataforma de Materials Lítics al portal CERCAGINYS: Plataforma GINYS-ICAC-002.
- Consulta els serveis i equipament de la Plataforma de Microscòpia al portal CERCAGINYS: Plataforma GINYS-ICAC-005.
Portal d’accés a les infraestructures científiques dels centres CERCA
CERCAGINYS és la plataforma d’accés a les infraestructures científiques i tècniques dels 41 centres CERCA. El web recull 196 plataformes classificades per categories i per acreditacions de qualitat.
La iniciativa vol optimitzar l’accés a aquestes instal·lacions per a tota la comunitat científica i tecnològica, i, molt especialment, vol evidenciar la possibilitat que el sector privat empresarial i industrial també en faci ús, i accedeixi, així mateix, als serveis de personal tècnic altament qualificat.
La proposta forma part d’un projecte més ampli, vinculat al Pla d’acció d’infraestructures finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació a través de la I-CERCA. L’acord amb el Ministeri reconeix l’existència d’un sistema de centres a Catalunya i obre la porta a la futura creació d’una Infraestructura Científicotècnica Singular(ICTS) virtual.
A més del portal, el projecte desenvolupa un protocol de funcionament que inclou tarifes CERCA, destina bona part del pressupost a la reparació i el manteniment d’equipaments i ofereix formació específica en gestió de qualitat, acreditacions, gestió de dades obertes i OpenData.
Més informació: programes.cerca@gencat.cat