Butlletí de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica
Archeonea · Setembre 2021 · Núm. 108
 
 

La Nit Europea de la Recerca a Tarragona recupera la presencialitat, amb el lema “Recerca pel canvi”

Nit Europea Recerca 2019_URV (1)  

La quarta edició de la Nit Europea de la Recerca recupera les activitats presencials en una edició encara marcada per les restriccions derivades de la pandèmia.

La URV coordina aquesta activitat a les comarques de Tarragona; juntament amb l’ICAC, l’ICIQ, l’IISPV i l’IPHES. Un centenar d’investigadores i investigadors d’aquestes institucions participem en aquest gran esdeveniment públic de divulgació científica, que té lloc cada any en 300 ciutats de 30 països d’Europa simultàniament.

Consulta la programació d'actes a la web. Us hi esperem!

Segueix la informació a Twitter amb l'etiqueta #NitRecercaTGN2021

 

 
 
 
 
 

L’ICAC aporta el seu gra de sorra en la celebració del 700 aniversari de l’arribada de la relíquia de santa Tecla

  ICAC_Foto 2_Medalla Santa Tecla

Jordi López ha donat a conèixer dues medalles emeses a Tarragona relacionades amb la patrona de la ciutat, fins ara inèdites i que són el tema central de dos articles publicats el 2021 (en obert).

La primera d’aquestes medalles va ser encunyada probablement per celebrar la inauguració de la capella de Santa Tecla de la Catedral de Tarragona, l’any 1775.

La segona medalla estudiada és de plata, de forma octogonal. Fou una ofrena que va fer la ciutat de Tarragona a la cobla de Castelló d’Empúries amb motiu de les festes patronals de Santa Tecla de l’any 1881.

Fes una ullada a aquestes medalles, d'una raresa extraordinària i que havien quedat desconegudes fins avui!

 
 
 
 
 

Es reprenen les excavacions a la cova prehistòrica de la vall de Núria a Queralbs, al Pirineu.

GIAP Pirineus 2017 (3)  

Els treballs de l’equip GIAP de l’ICAC, liderats per Josep Maria Palet (actual director de l’Institut), juntament amb Hèctor A. Orengo i Arnau Garcia-Molsosa, van documentar per primera vegada el 2012 l’ocupació de la cova 338 al neolític mitjà al 4t mil·lenni a. n. e., una troballa extraordinària que constituïa l’ocupació humana més antiga documentada a la vall de Núria fins aleshores.

Aquest 2021 hi ha hagut una nova campanya al jaciment, en el marc de cooperació IPHES-ICAC, amb una intervenció coordinada per l'IPHES focalitzada en conèixer l’ús que va tenir la cova per part de les primeres poblacions humanes que la van emprar.

 
 
 
 
 
gender-stereotypes-archaeology_book-cover

Recursos per a la igualtat

Ja ha vist la llum el llibre Gender Stereotypes in Archaeology. A short reflection in image and text, editat per Laura Coltofean-Arizancu, Bisserka Gaydarska i Uros Matic, i publicat (en open access) per Sideston Press (2021).

El llibre recull el resultat de l'enquesta sobre assetjament sexual, agressió i intimidació en l'arqueologia euroepa que van promoure la secció Archaeology and Gender de l'EAA (AGE) i el projecte Paye ta Truelle, i a la qual us vam convidar a participar des del Comitè d'Igualtat de l'ICAC.

La publicació inclou 24 estereotips de gènere que podem trobar de manra comuna en arqueologia, explicats i deconstruits en 250 paraules i acompanyats d'una il·lustració.

Segueix aquest i altres recursos a Twitter amb l'etiqueta #IgualtatICAC