Butlletí de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica
Archeonea · Abril 2022 · Núm. 115
 
 

Presentació del llibre "Sant Fructuós de Tarragona"

El proper 21 d'abril (19 h), tindrà lloc a Tarragona la presentació del llibre Sant Fructuós de Tarragona. Aspectes històrics i arqueològics del seu culte, des de l’antiguitat fins a l’actualitat, del Dr. Andreu Muñoz. Una coedició de l'ICAC amb Sant Pacià Books, dins la col·lecció “Studia Archaeologiae Christianae”.

El llibre recull una visió transversal i actualitzada de la història dels màrtirs de Tàrraco, les petjades arqueològiques que han deixat i l'expansió del seu culte al llarg dels segles.

Intervindran a l'acte la Dra. Cristina Godoy, el Dr. Josep Maria Macias, el Dr. Armand Puig Tàrrech i el Dr. Josep Maria Palet.

Farem un avançament de la publicació en el Toquem Pedra d'abril, en directe per Tarragona Ràdio, el dimecres 20 d'abril, a les 11.40 h.

 
Invitacio_presentacio llibre_sant_Fructuos_Andreu Muñoz_Sant Pacia
 
 
 
 

Nova sessió del cicle de Seminaris GIAP

El proper 28 d'abril (18 h CET) tindrà lloc la tercera sessió del cicle de seminaris del GIAP, amb la Dra. Natalia Alonso Martínez (professora de Prehistòria de la Universitat de Lleida).

‘Continuities and Innovations in Agriculture and Plant Processing in NW Mediterranean during the 1st millennium BC’.

És una activitat en línia i en obert. Us hi esperem!

 
2022 GIAP Seminars_Session3_twitter
 
 
 
 

L’ICAC publica en obert al repositori CORA el conjunt de dades de l’escaneig del Circ de Tarragona

Dataset el Circ nuvol punts_imatge4  

L’ICAC ha publicat al portal CORA. Catalan Open Research Area un nou conjunt de dades en obert: l’escaneig i digitalització del Circ romà de Tarragona i el seu entorn urbà, en format de núvols de punts.

Dataset Digitisation of the Roman Circus of Tarragona. 3D point clouds.

El conjunt d’informació que s’ha obtingut és un treball d’informació molt complet que reflexa la realitat de la trama urbana de la Part Alta de Tarragona. Amb la col·laboració de l'ETSA de la URV i l'Ajuntament de Tarragona.

Els arxius dels núvols de punts estan ara a lliure disposició de qualsevol persona perquè les pugui fer servir per als seus propis estudis o projectes.

Aquest és un nou pas de l'ICAC en el seu compromís amb la ciència oberta.

 
 
 
 
 

Recursos per la Igualtat

Aquest mes, us convidem a veure el recurs Els biaixos de gènere en la R+D+I, un vídeo produït per la Unitat de Dones i Ciència del Ministeri, que vol acabar amb les barreres visibles i invisibles que troben les investigadores i mostrar que existeixen biaixos inconscients de gènere que poden perjudicar-les investigadores en l’accés, la promoció i l’avaluació.

Aquesta secció és una iniciativa del Comitè d'Igualtat de l'ICAC, en el desenvolupament de les accions de l'estratègia HRS4R i el Pla d'Igualtat.