Butlletí de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica
Archeonea · Novembre 2022 · Núm. 121
 
 

"Humanitats i ciència oberta": xerrada en línia

Humanitats i Ciència Oberta 2022  

El Centre de documentació i Biblioteca de l’ICAC us convida a una xerrada sobre humanitats digitals:

“Humanitats i ciència oberta”, amb Xavier Rubio-Campillo, investigador Ramón y Cajal i director del grup DIDPATRI a la UB.

Dimecres 16 de novembre, a les 12 h.  En línia i en obert! Segueix la xerrada en obert des d'aquest enllaç.

Aquesta iniciativa forma part del desenvolupament de l’Estratègia HRS4R de l’ICAC.

 
 
 
 
 

Nous avenços en l'ús d'intel·ligència artificial en arqueologia

  article-lidar-2022-1compr
El grup GIAP ha presentat dos nous treballs amb resultats significatius sobre l'ús d'algorismes i IA en arqueologia. Feu-hi una ullada!

  1. Nou algorisme per a la detecció i classificació automatitzades de fitòlits multicel·lulars utilitzant IA (Iban Berganzo-Besga, Hèctor A. Orengo, Felipe Lumbrera, Paloma Aliende, Monica N. Ramsey. Journal of Archaeological Science, 2022).
  2. LiDAR multitemporal: un nou procediment permet la detecció de sis muralles ibèriques localitzades en àrees de bosc dens (Iban Berganzo-Besga, Hèctor A. Orengo, Joan Canela, Maria Carme Belarte, Land 2022, 11(11), 1964).
 
 
 
 
 

“Landscape, display and economy”: seminari internacional

MG MSCA workshop-square2-01  

L'investigador MSCA Merkouris Georgiadis i l'investigador GIAP Hèctor A. Orengo, organitzen el seminari internacional Landscape, display and economy: using modern archaeological field and lab methods to better understand ancient economies (from 3000BC to AD100) els propers 24 i 25 de novembre, a l'ICAC (Tarragona).

 
 
 
 
 

Recursos per la Igualtat

El Comitè d'Igualtat de l'ICAC us recomana la lectura del llibre #MeToo en la ciencia espanyola, d'Ángela Bernardo (Next Door Publishers, 2022). L'obra és un treball periodístic sobre l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de sexe a les universitats i els organismes públics de recerca.

A les seves pàgines trobarem respostes a preguntes molt diverses. Què encaixa en aquests comportaments? Com es regulen? Què se sap sobre les persones que assetgen? Quines dificultats afronten els que pateixen problemes d'aquesta mena? I quin és el paper de les institucions per prevenir i frenar aquesta xacra?

 
Logo Comite Igualtat HRS4R