Butlletí de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica
Archeonea · Abril 2023 · Núm. 126
 
 

Nova intervenció arqueològica a la Catedral de Tarragona

ICAC_ndp_excavacio catedral 2023 (1)  

L’ICAC i el Museu Diocesà de Tarragona han començat els treballs d’excavació a la Catedral de Tarragona per a conèixer l’evolució d’aquest conjunt monumental al llarg dels últims vint segles d’història.

L'actuació és la continuació dels treballs que es van fer els anys 2013-14 i assentarà les bases de la planta baixa del futur Museu Diocesà de Tarragona, que comptarà amb una ruta museogràfica en el subsol del museu amb què explicar l’evolució del substrat romà i imperial.

 
 
 
 
 

Jornada in memoriam Antonio Peña Jurado

El grup de recerca ArPA-LIRA de l’ICAC us convida a l’homenatge en record del seu company, el Dr. Antonio Peña Jurado (1975-2021), el proper 21 d'abril (10.30 h), a la Sala d'actes de l'ICAC.

L’acte comptarà amb una sèrie de breus intervencions a càrrec d’amics i col·legues de l’Antonio, provinents de les ciutats que van marcar la seva trajectòria científica i vital: Còrdova, Mèrida, Tarragona i Barcelona.

Es farà també la presentació del seu fons bibliogràfic, llegat a l’ICAC, i del Premi de Recerca en Arqueologia Clàssica Antonio Peña Jurado.

L’acte es podrà seguir també en directe (Teams).

 
Jornada in memoriam Antonio Pena_programa CAT (1)
 
 
 
 

Riba-roja presenta el Pla director del jaciment visigot de València «la Vella»

Valencia la Vella_visita institucional_GV Turisme_febrer 2022 (6)  

Riba-roja de Túria consolidarà el jaciment de València «la Vella» com el primer parc arqueològic de València.

El projecte té una clara vocació de transferència, amb l'objectiu d'acostar a la ciutadania aquest immens tresor monumental i històric.

L'ICAC hi treballa des de 2016, conjuntament amb l'Ajuntament de Riba-roja de Túria i la col·laboració de la Universitat de València, la Diputació de València i la Generalitat Valenciana.

 
 
 
 
 

Presentació del llibre “De Svo Dedit”

El proper 25 d’abril (19 h), la Sala d’actes de l’ICAC acollirà la presentació del llibre DE SVO DEDIT. Dones i promoció de monuments honorífics a Tàrraco, de l’arqueòloga Teresa Buey Utrilla, alumni del Màster en Arqueologia Clàssica i guanyadora de la quarta edició del Premi Maria Elena Maseras.

L’acte de presentació comptarà amb la participació del director de l’ICAC, Josep Maria Palet; Diana Gorostidi (URV-ICAC), investigadora de l’ICAC i professora de la URV; i Montserrat Duch, directora de la col·lecció Atenea.

 
De Svo Dedit_targeto presentacio (URV)
 
 
 
 

Oberta la preinscripció al Curs d'Arqueologia Ciutat Romana de Iesso 2023

  XVII Curs Arqueologia Guissona_2023

Del 3 al 14 de juliol de 2023 tindrà lloc la XVII edició del Curs d’arqueologia Ciutat romana de Iesso, que organitzen el Museu de Guissona i la Universitat Autònoma de Barcelona amb la participació de l’ICAC, l’Ajuntament de Guissona i l’Institut d’Estudis Catalans, al Parc Arqueològic de Guissona (La Segarra).

El termini de preinscripció finalitza el 21 de maig!

 
 
 
 
 

Recursos per la Igualtat

El Ministeri de Ciència i Innovació ha publicat aquest mes de març l'informe ‘Científicas en Cifras 2023’, que mostra la situació actual de la participació i el lideratge de las dones investigadores i científiques a les universitats, organismes públics de recerca i empreses d'Espanya.

Segons les dades de l'informe, el percentatge d'investigadores segueix augmentant i representa ja el 42 % del personal investigador d'Espanya. En canvi, en el sector empresarial no es redueix, i les investigadores segueixen representant un 31 %.Consulteu aquí més informació i el pdf complet de la publicació.

 
Logo Igualtat 20 anys_marca aigua