Butlletí de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica
Archeonea · Desembre 2023 · Núm. 132
 
 

L'exposició "Archeosexisme" arriba a Catalunya

Expo Archeosexisme CARD  

El Comitè d’Igualtat de l’ICAC-CERCA i la Unitat d’Igualtat de la URV es complau a convidar-vos a la inauguració de l’exposició itinerant “Arqueosexisme”.

L’ICAC-CERCA i la URV porten l’exposició “Archeosexisme” per primera vegada a Catalunya!

L'acte de presentació serà el dimarts 12 de desembre a les 11 h, a l’Aula 501 del Campus Catalunya de la URV.

Amb: el director de l'ICAC, Josep Maria Palet; el Comissionat d’Igualtat, Diversitats i Benestar de la URV, Víctor Merino; la directora de la Unitat d'Igualtat de la URV, Cilia Willem; i els membres del Comitè d'Igualtat de l'ICAC-CERCA.

L'acte inclou la xerrada «De la invisibilització a la impunitat: (Des)xifrant la discriminació de gènere i l’assetjament sexual en arqueologia», a càrrec d’Ariadna Nieto Espinet (investigadora Ramón y Cajal del grup de recerca ARQHISTEC-GIP de la Universitat de Lleida).

Es farà una visita a l'exposició. Us hi esperem!

 
 
 
 
 

Últims dies de termini per a la convocatòria d'expert/a en arqueobotànica!

Ets expert/a en arqueobotànica? Busques feina de tècnic/a? Uneix-te al nostre equip a la bonica ciutat de Tarragona! Convocatòria oberta fins el 8 de desembre! 

Pots consultar les característiques de la convocatòria (017.150) i tota la informació relacionada a l’apartat Treballar a l’ICAC/Convocatòries obertes.

 
 
 
 
 

Èxit rotund de la 43ena Conferència Internacional de l’AEA a Tarragona

Més de 110 experts nacionals i internacionals es van reunir al Palau Firal i de Congressos de Tarragona per explorar i discutir les últimes novetats en l’àmbit de l’arqueologia ambiental.

Fes una ullada al comunicat del congrés de resum de l'esdeveniment i agraïments, amb una petita galeria de fotos.

"L’arqueologia ambiental té un paper crucial en la recerca de solucions als reptes actuals de la societat, des del desenvolupament sostenible fins a la protecció de la biodiversitat", Alex Livarda (GIAP).

 
AEA2023Tgn_foto grup
 
 
 
 

Localitzem nous trams d’aqüeducte romà al terme municipal de Puigpelat (Alt Camp)

Campanya Puigpelat 2023 (3)  

L’última campanya del projecte d’aqüeductes romans de l’ICAC-CERCA ha permès definir un nou tram de recorregut i determinar la connexió entre l’aqüeducte procedent de Pont d’Armentera i l’aqüeducte Aqua Augusta.

La campanya arqueològica s'ha fet amb la col·laboració de l'Ajuntament de Puigpelat i forma part del projecte d’estudi dels aqüeductes romans que l’ICAC-CERCA porta a terme des de fa anys, sota la direcció del Dr. Jordi López Vilar (MIRMED).

 
 
 
 
 

Recursos per la Igualtat

El passat 27 de novembre la Institució CERCA va organitzar la jornada On són les dones?, amb motiu de la commeració del 25N, Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones.

Actualment, d’acord amb les dades recollides per UNEIX el 2021, només el 28 % de les investigadores principals en grups de recerca reconeguts (SGR) del sistema CERCA són dones. Aquesta realitat ens impulsa a centrar-nos en el suport i l’orientació de les investigadores R2 i R3, amb l’objectiu que es puguin identificar amb l’experiència d’exitoses científiques.

La jornada va comptar amb una taula rodona amb representants de diversos centres CERCA. Podeu veure l'enregistrament de la sessió al canal Youtube del CERCA.

 
on-son-les-dones_cartell