Butlletí de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica
Archeonea · Octubre 2021 · Núm. 109
 
 

Reunió Internacional Dolia ex Hispania. Call for papers!

L’equip de recerca en Alimentació, economia i comerç al món antic (Aecma) organitza, per al proper setembre de 2022, la Reunió Internacional Dolia ex Hispania.

Queda oberta la inscripció i la recepció de propostes de comunicació!

Call for papers

 
dolia-ex-hispania-twitter-cat
 
 
 
 

Nova edició del congrés Tarraco Biennal

Tarraco Biennal_EN  
Oberta la inscripció al V Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal.

El congrés, que s’havia de celebrar el novembre de 2020, va quedar posposat per l’emergència sanitària de la covid-19. Enguany es recupera aquesta trobada els propers dies 24 a 27 de novembre amb el lema Ports romans. Arqueologia dels sistemes portuaris, sota la direcció d’Ada LasherasJoaquin Ruiz de Arbulo i Patricia Terrado. Les sessions tindran lloc a l’Aula Magna de la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili (Campus Catalunya, Tarragona).

 
 
 
 
 

Oberta la inscripció a la I Reunió Científica Internacional Opera Sectilia

  opera-sectilia_banner

En el marc de diversos projectes de recerca actualment en curs, l'equip de recerca ArPA de l'ICAC i la Univeritat de Múrcia organitzen una reunió científica sota el títol Opera sectilia i altres revestiments marmoris a Hispania, que es celebrarà a Múrcia del 18 al 20 de novembre de 2021.

Inscripció oberta fins el 9 de novembre!

 
 
 
 
 

Descobreixen vuit sitges del segle VIII aC enmig d'un camp de vinyes de Nulles

nulles_mas-cap-ferro_belarte-2021-2  

L’equip de recerca en Arqueologia Protohistòrica de l’ICAC ha aconseguit documentar noves sitges del bronze final o primera edat del ferro al jaciment de Mas Cap de Ferro (Nulles, Alt Camp). És la segona campanya arqueològica que es duu a terme al jaciment.

 
 
 
 
 

Noves troballes a la ciutat visigoda de València "la Vella"

  Valencia la vella_2021 (1)

Els últims treballs arqueològics al jaciment han tret a la llum diversos forns metal·lúrgics i un conjunt de 28 monedes, entre les quals en destaca una del rei ostrogot Totila.

Durant el mes de setembre s’ha dut a terme la sisena campanya d’excavacions arqueològiques a la ciutat visigoda de València “la Vella”, situada al terme municipal de Riba-roja de Túria (València).

 
 
 
 
 

Recursos per a la igualtat

La falta d’incorporació de la perspectiva de gènere en la història ha suposat tradicionalment una mirada esbiaixada al passat, on l’interés historiogràfic s’ha centrat en les experiències masculines. Com a conseqüència, el relat convencional del passat és incomplet i poc ajustat a la realitat històrica.

La Guia per a una docència universitària amb perspectiva de gènere d’Història ofereix propostes, exemples de bones pràctiques, recursos docents i eines de consulta que permeten mirar al passat per conèixer el present de forma crítica i caminar cap a una societat més igualitària, pacífica i inclusiva en el futur.

Una iniciativa del programa d'Igualtat de Gènere, de la Xarxa Vives d'Universitats.

Guies per a una docència universitària amb perspectiva de gènere és una col·lecció d’11 obres de diferents disciplines i àmbits de coneixement: ciències de la computació; dret i criminologia; educació i pedagogia; filologia i lingüística; filosofia; física; història; història de l’art; medicina; psicologia sociologia, economia i ciència política.

 
guies-docencia-genere-xarxa-vives