Ada Lasheras González

Investigadora adscrita postdoctoral (R2), Àrea de recerca.
Membre, Equip de recerca: Arqueologia Cristiana i de l’Antiguitat Tardana.
Codi ORCID: 0000-0002-5952-236X
alasheras@icac.cat
977 249133 ext. 201
Breu currículum

Ada Lasheras González és doctora en Arqueologia Clàssica per la Universitat Rovira i Virgili, amb la tesi “El suburbi portuari de Tarraco a l’Antiguitat tardana (segles III-VIII)” (2018). Aquesta tesi es va desenvolupar a l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica gràcies a l’obtenció de l’ajut FI-DGR 2015-2017 de la Generalitat de Catalunya i va rebre la màxima nota per part d’un tribunal internacional, excel·lent cum laude.

Des d’abril del 2021 és investigadora ANR a la Casa de Velázquez, dins el projecte ANR-DFG “ATLAS – Les villes de la Péninsule Ibérique et du Nord de l’Afrique dans l’Antiquité tardive (IIIe-VIIIe siècles)”. L’objectiu principal d’aquest projecte és reunir, per primer cop, en un WebSIG open acces tota la informació disponible (literària, epigràfica, arqueològica i topogràfica) sobre els paisatges urbans d’Hispània meridional i Àfrica septentrional entre els segles III y VIII.

La seva recerca està centrada principalment en ciutats i ports tardoantics, amb especial interès per l’urbanisme de les àrees portuàries i les xarxes d’intercanvi del Mediterrani occidental entre els segles III i VIII. En aquest sentit, ha participat a múltiples congressos, seminaris i reunions de caràcter científic, que han tingunt com a resultat diverses publicacions de projecció internacional. Juntament amb això, també ha dedicat part de la seva recerca a la història social i de les dones, línia per la que compta amb un diverses publicacions especialitzades.

Així mateix, ha realitzat diverses estades a centres de recerca i universitats europees, que han contribuït a la internacionalització de la seva carrera. Destaquen especialment les col·laboracions amb el Dipartimento di Storia Culture Civilità de la Università di Bologna (IT) com a investigadora predoctoral l’any 2017, i amb l’Österreichisches Archäologisches Institut (AT) com a Incoming Fellow l’any 2019 gràcies a una beca atorgada per l’Österreichische Akademie der Wissenschaften.