Presentació
El programa de Doctorat en Arqueologia Clàssica promou una formació vers les cultures mediterrànies en sentit ampli, de la protohistòria a l’antiguitat tardana. L’impulsen un equip de professors i d’investigadors integrats en l’activitat de recerca de cada una de les institucions participants (URV, ICAC i UAB) i ofereix un gran ventall de competències teòriques i pràctiques úniques en l’àmbit de l’ensenyament universitari català.
Els equips i les línies de recerca són diversos en termes d’interdisciplinarietat i de transversalitat. Queda palès en els vuit equips de recerca que integren el grup de recerca consolidat MIRMED (2014SGR 1197) coordinat per l’ICAC i que és la base científica del programa de doctorat.
El programa posa a disposició de l’estudiant laboratoris especialitzats i ofereix també la possibilitat de treballar en alguns dels principals jaciments arqueològics de la Mediterrània. Té com a objectiu la formació de noves generacions d’investigadors capaços d’associar una formació humanística amb una experiència aprofundida en l’arqueologia clàssica, l’anàlisi del patrimoni i l’especialització en recerca.
Els investigadors de l’ICAC, a més de dirigir tesis en el marc dels programes de doctorat esmentats, també dirigeixen tesis en el marc d’altres programes de doctorat aliens a l’Institut.
La URV, l’ICAC i la UAB van posar en marxa aqueset programa de doctorat el curs acadèmic 2013-2014, sota la coordinació de la URV, segons allò establert al RD 99/2011, des de l’Escola de Doctorat de la URV, que coordina tots els programes de doctorat en què participa l’ICAC, d’acord amb el que s’estableix als RD 56/2005, RD1393/2007 i RD 778/1998.
Institucions
Universitat Rovira i Virgili (URV), Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Objectius generals
L’objectiu principal dels estudis del Doctorat interuniversitari en Arqueologia Clàssica és formar doctors i doctores en recerca avançada de qualitat.
Els objectius generals del programa són els següents:
- La incorporació del doctorand/a a un grup de recerca.
- L’ampliació de les capacitats d’especialització intensiva en les diferents orientacions aportades per les línies de recerca definides al programa.
- El foment de la iniciativa per al desenvolupament de projectes de recerca, amb la metodologia i els principis científics propis de la línia en què els i les doctorands duguin a terme la seva investigació.
- L’adquisició d’habilitats generals relacionades amb la capacitat de treball personal i en grup, la participació en projectes de recerca, la gestió de bases de dades bibliogràfiques, etc.
- La realització d’una tesi doctoral.
Estructura del doctorat
El període de formació del programa de doctorat està vinculat al Màster universitari en Arqueologia Clàssica Aplicada. Recerca i Transferència (URV-ICAC-UAB). El programa de doctorat preveu també l’organització de seminaris de formació i especialització en les diverses línies de recerca del programa.
Línies de recerca i direcció de tesis
Línies d’investigació i professorat (URV-ICAC)
Línies de recerca i direcció de tesis (UAB)
Admissió
- Places de nou ingrés: 10
- Criteris d’admissió i selecció: per accedir al programa de doctorat en el seu periode d’investigació serà necessari complir les condicions establertes com requisits d’accés a l’article 19 i disposició adicional quarta del RD 1393/2007.
Ajuts
- Consulta aquí el Sistema i criteris de priorització de les sol·licituds dels ajuts Joan Oró per a la contractació de personal investigador predoctoral en formació (FI) per a l’any 2023 de l’ICAC.
Comissió acadèmica
- Eva Subías (URV), coordinadora del programa i presidenta de la Comissió
- Ricardo Mar (URV), secretari
- Maria Carme Belarte (ICAC-ICREA)
- Cèsar Carreras (UAB)
- Agustí Costa (URV)
- Diana Gorostidi Pi (URV-ICAC)
- Roger Mirallers (URV)
- Josep Maria Palet (ICAC)
- Joaquim Pera (UAB)
- Joaquín Ruiz de Arbulo (URV-ICAC)
Responsable del programa de doctorat a l’ICAC
- Josep Maria Palet
Institut Català d’Arqueologia Clàssica
Suport administratiu
- Ana Gallego
Institut Català d’Arqueologia Clàssica
agallego@icac.cat