IX Congrés International ASMOSIA
Amb 268 inscrits de 29 nacionalitats, 60 comunicacions i 144 pòsters, del 8 i 13 de juny de 2009 s’ha celebrat a Tarragona el IX Congrés Internacional ASMOSIA (Association for the Study of Marbles and Other Stones in Antiquity). La trobada duia el subtítol ‘Interdisciplinary Studies on Ancient Stones’ i tenia l’objectiu de posar en comú els últims avenços i estudis sobre marbres i altres pedres en època antiga.
El Congrés ha comptat amb la presència de destacats especialistes, nacionals i internacionals, en el camp dels estudis de materials lapidis. A més a més dels temes habituals de les conferències internacionals d’ASMOSIA, s’ha posat un èmfasi especial en la simbologia implícita en l’ús de determinats marbres i el paper dels materials locals. Per a més informació, vegeu la web següent: https://icac.cat/asmosia9/
Aquesta novena edició del Congrés Internacional ASMOSIA l’organitza l’ICAC amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat Autònoma de Barcelona, i té el suport del Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d’Espanya, el Departament d’Innovació, Universitat i Empresa de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Tarragona, l’Ajuntament de Tortosa, Abertis i DertoTravel, i l’aval científic de l’AIEGL.
Imatge de la inaguració del congrés al Paranimf de la Universitat Rovira i Virgili (URV). D’esquerra a dreta, Y. Maniatis, president d’ASMOSIA; Francesc Grau, rector de la URV, i Isabel Rodà, president del comitè organitzador de la novena edició d’ASMOSIA i directora de l’ICAC.
A l’esquerra, la Dra. Rodà presenta Jorge Wagensberg (al mig), que va pronunciar la conferència inaugural, titulada «Stones are alive».
Imatge de l’esmorzar a l’exterior de l’edifici del Rectorat de la URV i un moment de la benvinguda oficial als membres del congrés a l’Ajuntament de Tarragona, amb la consellera Rosa Rossell.
El penúltim dia del congrés es va fer entrega dels dos premis convocats en relació als pòsters:
– Premi al YOUNG RESEARCHER’S BEST POSTER (4 pòsters presentats):
Dr. Irene Mañas i Dr. Oliva Rodriguez, pel pòster The opus sectile of the curia of Illipa (Alcala de Río, Seville). Considerations on the use of stone in public architecture from Roman Baetica (núm. 43, sessió de pòsters I).
– Premi als STUDENT’S BEST POSTER (12 pòsters presentats):
. 1r premi: Judit Zöldföldi, pel pòster Database of white marbles from the Indian subcontinent: a review (pòster núm. 68, sessió de pòsters I).
. 2n premi: Clarissa Blume, pel pòster Polychromy of the Hellenistic Marble Sculpture and Terracotta figurines (sense número, sessió de pòsters II).
Clarissa Blume (Universitat de Heidelberg) i Judith Zöldföldy (Universitat de Tubinga), segon i primer premi respectivament dels pòsters presentats al congrés.
Acte de clausura del congrés. A la foto de dalt, d’esquerra a dreta, els professors del comitè execitiu d’Asmosia, John J. Herrmann, Pilar Lapuente, Scott Pike, Yannis Maniatis, Lorenzo Lazzarini i Isabel Rodà.
Imatges de la sortida, dissabte, a les pedreres de jaspi de la Cinta (o brocatello) a Tortosa, explotades ja en època romana.
Visita dels congressistes als Col·legis Reials de Tortosa i recepció de l’Ajuntament. A la dreta, el professor Yannis Maniatis, president d’Asmosia; l’alcalde, Ferran Bel, i la directora de l’ICAC, Isabel Rodà, en el moment de rebre un obsequi de mans de l’alcalde, una cucafera feta amb pedra de Tortosa, jaspi de la Cinta.
Visita guiada per la ciutat de Tarragona: plaça Reial, plaça del Fòrum i claustre de la Catedral, on els congressistes van poder admirar la tradició de Corpus de l’ou com balla.