«Aquestes jornades volen ser un espai aglutinador dels estudis de papirologia a Espanya»
Entrevista a Jesús Carruesco, organitzador de la II Jornada d’Estudis Papirològics, professor de Filologia Clàssica de la URV i investigador de l’ICAC, a més de director del Màster en Papirologia (URV-ICAC).
Aquestes jornades han sigut un esdeveniment.
Sí, han anat molt bé tant científicament com per la participació. Hem aconseguit aplegar molta gent vinculada a la papirologia, una ciència que aquí està molt oblidada. Tant investigadors consagrats d’aquí i de fora, com joves investigadors.
Quines novetats s’hi han presentat?
Moltes! Per exemple una base de dades que agruparà tots els papirs d’Espanya, en la mateixa línia que altres col·leccions importants, com ara els papirs d’Oxirinc, i que serà accessible per a tota la comunitat científica. També s’han presentat treballs interessants sobre la vida quotidiana, com ara sobre la professió dels pintors: què cobraven, quins pigments feien servir, etc.
Parla’ns de la teva intervenció.
L’he presentat jo en nom de l’equip de recerca constituït entre la URV i l’ICAC. Es tracta d’estudis sobre topografia de la ciutat egípcia grecoromana, tenint Oxirinc com a model. Hem analitzat el nom de barris i districtes, el sistema de canalitzacions…
S’han presentat papirs inèdits?
Sí, per exemple una traducció d’un text bíblic al copte. En aquest sentit val la pena dir que les jornades no han sigut tan sols de papirologia grega, sinó també copta i àrab, és a dir, arribant fins als segles VII i VIII.
“La llengua dels papirs” era un dels apartats de la trobada.
Sí, interessantíssim! Per posar un altre exemple: a través dels papirs es veu com a Egipte, amb l’arribada dels romans, a la realitat cultural i lingüística grecoegípcia s’hi afegeix el llatí de l’elit romana, i tornarà a passar el mateix amb els àrabs.
Abans deies que la papirologia aquí està molt oblidada.
Sí, i això que a Catalunya tenim dues de les col·leccions de papirs més importants d’Espanya: la Roca-Puig, a l’Abadia de Montserrat, i la Palau-Ribes, al Col·legi de Jesuïtes de Barcelona. I de fet aquestes jornades volen ser un espai aglutinador dels estudis de papirologia a Espanya.
D’on neixen?
D’un grup d’investigadors del CSIC, encapçalat per Sofía Torallas, que és la responsable científica de la col·lecció Roca-Puig. Ella ja va impulsar les primeres jornades, a Madrid, el desembre del 2008. Les actuals en són la continuïtat i l’ampliació, i a més hem volgut que fossin la celebració de la primera edició del Màster en Papirologia. A més, la professora Torallas també és professora del Màster.
Ja s’albiren les III Jornades de Papirologia?
Sí, es faran segur! Serà la Universitat Pompeu Fabra el 2011, amb coordinació científica d’Alberto Nodar, també professor del Màster. Hi ha interès puntual per la papirologia des de molts àmbits (religió, filologia, arqueologia, filosofia, etc.), però aquest és el camí per anar consolidant el camp específic de l’estudi dels papirs, tant pels continguts com per si mateixos: conservació, digitalització, edició, etc.
Això és inesgotable!
I tant! És que en papirologia, a més del que es va descobrint, hi ha una quantitat enorme de material inèdit, que constantment ens proporciona noves fonts per al coneixement del món antic.
Entrevista feta per Carme Badia i Puig el març del 2010
Trobareu més informació de la Jornada al reportatge següent publicat al diari digital Global Talent:
«El ICAC de Tarragona acoge la II Jornada de Estudios Papirológicos»