L’objectiu de la intervenció és determinar amb mètodes arqueològics la hipotètica presència d’un temple de culte imperial a l’eix axial de la Catedral. El subsòl pot conservar vestigis dels edificis de culte anteriors a la construcció de la Seu medieval relacionats amb el culte a l’emperador romà o bé amb la seu episcopal visigoda. Ja el 2007 es va fer una prospecció geofísica, que va evidenciar que la construcció de la Seu medieval no va comportar el rebaix absolut dels elements precedents fins a arribar a la roca.
Josep M. Macias (ICAC), Imma Teixell i Andreu Muñoz són els arqueòlegs que dirigeixen l’excavació. Des del 22 de juny de 2010 se’n pot seguir l’evolució i els resultats en un bloc informatiu.
Signatura del conveni
L’11 de juny de 2010 l’Ajuntament, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i el Capítol de la Catedral/Arquebisbat de Tarragona van firmar el “Conveni marc de col·laboració entre per a la coordinació de les actuacions arqueològiques derivades de la IV Fase del Pla Director de la Catedral”. En el mateix acte, que va tenir lloc a la Catedral de Tarragona, es va signar el conveni específic per a una primera actuació arqueològica a la nau central de l’edifici.
A la primera foto, d’esquerra a dreta, Rosa M. Rossell Rigau, tinent d’alcalde i consellera coordinadora de l’Àrea de Cultura, Patrimoni i Ensenyament de l’Ajuntament de Tarragona; Mons. Miquel Barbarà i Anglès, degà president del Capítol de la Catedral de Tarragona, i la Dra. Isabel Rodà de Llanza, directora de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica.