• Contacto
  • Intranet
  • CAT
  • ES
  • EN

ICAC

Institut Català d'Arqueologia Clàssica

  • Quiénes somos
    Investigadores en arqueología
    • Saludo del director
    • Institución
    • Organización
    • Personal
    • Memorias
    • Convenios
    • Igualdad
    • Presencia institucional
    • Excelencia en RH
    • Trabajar en el ICAC
    • Portal de la transparencia
    • Protección de datos
    • Perfil del contratante
    • Facturación electrónica
    • Contacto
  • Investigación
    Creamos conocimiento
    • Grupos de investigación
    • Personal investigador
    • Proyectos
    • Publicaciones científicas
    • Laboratorios
    • Ciencia abierta
    • Tesis doctorales
    • Acciones MSC
  • Formación
    Arqueólogos del mañana
    • Máster universitario en Arqueología Clásica Aplicada. Investigación y transferencia
    • Doctorado interuniversitario en Arqueología Clásica
    • Otros programas
  • Difusión
    Conectados con la sociedad
    • Actividades del ICAC
    • Actividades de los investigadores
    • Transferencia del conocimiento
    • Programa de radio
    • Patrimonio en 3D
  • Servicios
    Apoyo a la investigación
    • Centro de documentación y Biblioteca
    • Unidad de Estudios Arqueométricos
    • Servicio de publicaciones
    • Plataformas científicas
    • Unidad de Transferencia e Impacto Social
  • Actualidad
    Últimas novedades
    • Noticias
    • Agenda
    • Boletín Archeonea
    • Prensa
    • Suscripción

Noticias

/ Actualidad / Noticias / Entrevista

“Hispània tenia una tradició agrícola i tecnològica pròpia que els romans aprofiten»

Entrevista30 junio 2010

 

Entrevista a la doctora Yolanda Peña Cervantes

 

Yolanda Peña Cervantes“Hispània tenia una tradició agrícola i tecnològica pròpia que els romans aprofiten”

 

Doctora en Arqueologia per la Universitat Autònoma de Madrid i membre de l’equip arqueològic de Carranque (Toledo), Yolanda Peña Cervantes acaba de publicar a l’ICAC el llibre Torcularia. La producción del vino y el aceite, fruit de la seva tesi doctoral.

 

 

D’on et ve l’interès per la producció de vi i oli en època romana?

No em ve tant d’un interès personal com d’una necessitat de cobrir un buit. D’Hispània s’havia estudiat molt les àmfores, però no tant les àrees productives de l’oli i el vi. A Europa el tema ja estava molt desenvolupat, fins i tot en zones de molta menys tradició vinícola i oleica.

 

Hispània, terra de vi i oli, és un àmbit d’estudi molt ampli.

Sí, i tant. A Roma em vaig adonar que era un tema amplíssim i complexíssim. Pel volum de la bibliografia, pel debat historiogràfic d’autors de referència com Jean-Pierre Brun i Marie-Claire Amouretti… Tot això a la península Ibèrica no havia tingut repercussió!

 

És el que vas voler fer tu.

D’una banda el llibre és un catàleg de jaciments relacionats amb la producció de vi i oli. De l’altra, efectivament, és l’anàlisi de conjunt i la reinterpretació de totes aquestes restes arqueològiques a la llum de la recerca feta a Europa.

 

Sala de premsat, La Quinta, AntequeraI a quina conclusió arribes?

A dues. La primera: a la península hi ha una tradició agrícola i tecnològica pròpia, sobretot a la Bètica. Ho evidencia un tipus de molí d’oli (previ al premsat), el molí rotatori cilíndric. Té l’origen al Baix Ebre al segle IV aC, vinculat al món cereal. O sigui que és un molí que no arriba a través dels romans, sinó que els romans el reutilitzen.

 

I l’altra conclusió?

Que a Hispània hi ha una gran innovació tecnològica: la premsa de lliura i cargol. Abans del meu treball, aquesta premsa es creia que s’implementava al segle III dC i que era d’origen grec. I ara sabem que és d’origen hispà i que ja es feia servir dos segles abans, al I dC, en època flàvia.

 

En quina informació t’has basat?

En un buidatge sistemàtic de tota la bibliografia referent a món romà i tardoromà, la visita dels jaciments in situ i dades inèdites que gent diversa m’ha proporcionat. De fet, el millor d’aquesta recerca de set anys (2001-2008) han sigut les excursions, i el pitjor, la biblioteca!

 

Què t’han donat les visites in situ?

La producció de vi i oli deixa restes arqueològiques limitades, i val la pena veure-les al camp. Els viatges també han sigut molt interessants perquè vaig visitar museus etnogràfics, un contrapunt perfecte a les visites arqueològiques per entendre aquesta premsa de lliura i cargol que es va fer servir fins al segle XX, fins a la postguerra.

 

Per què voldries que servís el llibre?

Espero que sigui útil per fer estudis regionals. He fet el llibre que jo mateixa voldria tenir si excavés algun jaciment dels que surten al catàleg. També voldria que servís per homogeneïtzar la terminologia de la tecnologia de la producció de vi i oli. Perquè quan parlem, per exemple, contrapès, tots ens referim al mateix.

 

 

Cella Vinaria de Torre Llauder (Mataró) Torcularium de Freiria, Portugal

 

 

Entrevista feta el maig del 2010 per Carme Badia i Puig

 

 

COMPARTE:
Imprimir PDF
« “Hispània tenia una tradició agrícola i tecnològica pròpia que els romans aprofiten»
Conferència a l’ICAC sobre l’antiga ciutat grecoromana de Hieràpolis »

Actualidad

  • Noticias
  • Agenda
  • Boletín Archeonea
    • Histórico Archeonea
  • Prensa
  • Suscripción
Consorci integrat per:
Centre CERCA:
Centre acreditat:
Plaça d’en Rovellat, s/n, 43003 Tarragona
Teléfono: 977 24 91 33 · info@icac.cat
© 2025 ICAC · Aviso legal · Política de cookies
Esta web está en el PADICAT
Utilitzem cookies per garantir que us donem la millor experiència al nostre lloc web. Si continueu utilitzant aquest lloc, assumirem que us plau.D'acord