7a edició de seminaris internacionals d’arqueologia clàssica
Mausoleu de Centcelles, monument estudiat pel professor Arbeiter (foto: Jordi López).
Quart seminari: “Arquitectura cristiana hispànica a l’antiguitat tardana”
18, 19 i 20 de maig del 2011
Dirigit pel prof. Achim Arbeiter de la Georg-August- Universität Göttingen
Coordinador científic: Dr. Jordi López Vilar (ICAC)
Conferència inaugural
“Feliz abundancia. El inventario abrumador de las antiguas iglesias hispánicas tres décadas después de Helmut Shlunk”, a càrrec del professor Achim Arbeiter, de la Georg-August- Universität Göttingen
Dimecres 18 de maig del 2011 a les 19 hores a la Sala d’Actes de l’Institut
Santa Costanza. Mosaics de la volta anular, estudiats en profunditat pel professor Arbeiter (foto: Wiki Commons).
Les terres hispàniques ofereixen una gran riquesa de patrimoni arquitèctonic tardorom i altmedieval. L’estudi dels monuments, de gran interès per a diverses disciplines relacionades amb la història de l’art o l’arqueologia, ha adquirit darrerament un inusitat interès. Es tracta d’una arquitectura essencialment religiosa que té els seus orígens en els models romans de l’antiguitat tardana i que, més tard, va donar pas a l’art romànic.
El seminari estarà dirigit pel professor Achim Arbeiter, un dels especialistes més reconeguts al món en arqueologia paleocristiana i altmedieval. També hi intervindran el professor de la Universitat de Girona Josep Maria Nolla; Júlia Beltrán de Heredia, del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona; el Sr. Antonio Moro, del Museu de Terrassa; Mn. Josep M. Martí Bonet, director de l’Arxiu Diocesà de Barcelona i del Museu Diocesà de Barcelona. A més, hi participaran els investigadors de l’ICAC Jordi López i Josep M. Puche, que han treballat l’arquitectura paleocristiana de Tarragona; Sílvia Alcaide, parlant de les basíliques de les Balears, i Gemma Garcia, que exposarà el conjunt episcopal d’Egara.
Sant Miquel de Terrassa (foto: Wikipedia).
El professor Arbeiter dissertarà sobre els orígens de l’arquitectura paleocristiana i els primers monuments peninsulars que es daten al segle IV, coincidint amb la política filocristiana dels constantins. Farà un repàs de les principals restes d’època romana (segles IV i V), de les diverses basíliques i els seus components i monuments funeraris. També incidirà en l’arquitectura visigoda, pròpia dels segles VI-VII, que introdueix ja els elements que constituiran les bases de l’arquitectura medieval, i de la qual Espanya compta amb exemplars molt ben conservats. Finalment, s’endinsarà en l’arquitectura asturiana i l’anomenada “mossàrab”. Cal destacar que tots aquests temes constitueixen el tema de «Hispània antiqua», una obra de la qual el professor Arbeiter està ultimant la nova edició corregida i augmentada.
Per raons de calendari acadèmic, per aquest quart seminari no es podran sol·licitar crèdits de lliure elecció.
Vegeu el programa dels quatre seminaris i inscripció.