El jaciment echeulià d’Errayah.
La Unitat de Documentació Gràfica de l’ICAC ha fet a la planimetria de tres jaciments a Algèria. Aquesta col·laboració de l’Institut s’inscriu dins del projecte “L’evolució del poblament preromà a la costa occidental algeriana i les seves relacions amb la península Ibèrica durant l’antiguitat”. El dirigeix el Dr. Jordi Diloli, professor de la URV i investigador principal del GRESEPIA (Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia. Hi col·laboren la URV i la Universitat d’Alger II. El finança el Ministeri d’Afers Estrangers a través de l’AECID.
L’objectiu principal del projecte és fer una base de dades del patrimoni arqueològic de la costa occidental algeriana, amb sondejos als jaciments que calgui, per aclarir aspectes diversos (començant pel cronològic). L’altre gran objectiu és potenciar el patrimoni dins d’un marc de turisme cultural, pel qual el govern algerià està molt interessat.
Josep M. Puche ensenya l’ús de l’aparell a Djalia.
En concret, la campanya del 2011 s’ha fet entre els dies 21 i 31 de maig a la Wilaya (província) de Mostaganem (a uns 150 km a l’est d’Oran). La feina de Josep M. Puche, cap de la Unitat de Documentació Gràfica, ha consistit en la realització de les topografies dels jaciments de Hadjadj i Djalia, on s’ha trobat el que s’hi buscava: evidència de la presència d’assentaments fenicis d’origen hispànic, un tema que no es treballa des dels anys seixanta. Ha estat, doncs, una campanya de presa de contacte amb el territori, preparatòria per a les següents (s’han trobat prou indicadors perquè el projecte que es vol engegar doni resultats significatius).
Aprofitant que la UDG era a Algèria, també s’ha fet la topografia del jaciment echeulià d’Errayah (amb cronologies de 1,6 a 1,8 milions d’anys). Aquesta excavació la porten l’Université Alger II i l’IPHES. L’estada també ha servit al cap de la UDG per fer docència de processos de documentació gràfica i topogràfica als alumnes de la Universitat d’Alger II que participaven en la campanya.
Topografiant a Hadjadj i a Djalia.