Horacio González (dreta) amb el Dr. Patrick Monsieur.
Horacio González, arqueòleg en formació de l’ICAC, és investigador associat d’un projecte de recerca europeu al jaciment romà de Haltern (Alemanya). El projecte finalitzarà el 2013 amb la publicació d’un monogràfic sobre les àmfores de Haltern. També formen part del projecte la Dra. Bettina Bettina Tremmel (LWL-Archäologie für Westfalen) i el Dr. Patrick Monsieur (Universitat de Gant).
L’equip ja ha treballat les àmfores d’altres jaciments propers com Oberaden o Anreppen, però Haltern és el més important, quantitativament i qualitativament. Aquesta importància ve donada pel fet que Haltern és un jaciment pioner en l’arqueologia alemanya d’inicis del segle XX, i a més té una gran transcendència històrica i arqueològica.
Es tracta d’un campament que probablement hauria estat elegit com la futura capital de la província transrenana ideada per August si no hi hagués hagut la derrota romana del 9 dC, coneguda com batalla de Teutoburger Wald o derrota de Var. Des de Haltern devien sortir una part important de les tropes que van morir en aquesta batalla, i sembla que el campament s’abandona el 9 dC. Haltern es reocuparia durant les campanyes de Germànic a l’est del Rin, que finalitzen el 16 dC. De fet, però, aquesta és una qüestió que s’espera que la recerca aclareixi.
Des del punt de vista arqueològic, la bona acotació cronològica de la qual es disposa, a més del fet que va ser un campament excavat des de principis del segle XX, fa que alguns materials portin el nom de Haltern, com per exemple l’àmfora Haltern 70, produïda a la vall del Guadalquivir.