La quartsa sessió del curs Bojos per l’Arqueologia! a la seu de l’ICAC és dissabte 24 de maig amb la investigadora Diana Gorostidi i el tema Epigrafia i societat.
Les elits romanes tingueren una especial cura en la promoció dels seus membres a partir de la incorporació d’estàtues i inscripcions en els espais públics de les ciutats: fòrums, recintes sacres, mausoleus funeraris, etc.
D’aquesta pràctica ens n’han quedat nombrosos vestigis epigràfics que ens permeten conèixer el funcionament de les magistratures administratives i polítiques, les diverses religions i ritus funeraris i, fins i tot, les relacions de parentiu i de mobilitat geogràfica de les nissagues familiars al llarg dels segles.
Objectius de l’activitat
1. Aproximació a la llengua llatina i aplicació dels coneixements a la lectura dels textos epigràfics.
2. Aproximació al coneixement de la societat romana i les seves formes de promoció i representació.
Programa d’activitats
10 a 12 hores: Classe teòrica amb el suport de material audiovisual sobre la societat i l’epigrafia romana.
12 a 14 hores: Classe pràctica que consistirà en la observació i anàlisi d’inscripcions romanes originals.
Properes sessions a l’ICAC
Les 3 sessions restants organitzades a l’ICAC són les següents, sempre un dissabte de 10 a 14 hores i fent 2 hores sessió teòrica i 2 hores sessió pràctica:
– 7 de juny: Arqueologia funerària, amb Judit Ciurana
– 21 de juny: Anàlisi d’objectes arqueològics, amb Josep Maria Macias
Sessions anteriors a l’ICAC
– 10 de maig: Anàlisi de materials petris, amb Ana de Mesa
– 26 d’abril: Monogràfic sobre arquitectura, amb Serena Vinci
– 5 d’abril: Mètodes d’excavació i registre, amb Jordi López Vilar
Informació general
Bojos per l’Arqueologia! va començar a l’l’IPHES amb 6 sessions del 18 de gener al 29 de març . Les 6 últimes sessions, del 27 de setembre al 13 de desembre, es desenvoluparan a la seu de l l’ICRPC.
Bojos per l’Arqueologia! té l’objectiu de fomentar la vocació per l’arqueologia i la conservació i preservació del patrimoni cultural. El curs el promou per la Fundació Catalunya-La Pedrera es duran a terme a l’ICAC.
El programa l’organitzen l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC).
La iniciativa forma part de la proposta formativa Bojos per la ciència 2013 que promou la Fundació Catalunya-La Pedrera i que té com a objectiu apropar als escolars la recerca que es desenvolupa en els centres d’investigació de Catalunya.