Estratigrafia arquitectònica del parament
occidental de la Torre del Pretori,
a Tarragona. Imatge: S. Vinci
El dissabte 26 d’abril hi ha la segona sessió del Bojos per l’Arqueologia! a l’ICAC. El tema és «L’arqueologia de l’arquitectura», i serà a càrrec de la investigadora en formació Serena Vinci.
La sessió consta d’una part teòrica a la seu de l’Institut i d’una part pràctica que consistirà en una visita per la Part Alta de Tarragona per observar i analitzar diversos edificis d’època romana.
Els objectius de l’activitat són:
– Conèixer els elements la tècnica constructiva d’època romana: materials, processos constructius.
– Observar i identificar les diverses capes arquitectòniques que formen els edificis històrics.
– Valorar les superposicions històriques en els edificis de la ciutat de Tarragona com a valor patrimonial.
– Conèixer les eines de documentació topogràfica del patrimoni arquitectònic.
Les sessions a l’ICAC
El dissabte 5 d’abril van començar les classes a l’ICAC del Bojos per l’Arqueologia!, que segueixen 20 alumnes de primer batxillerat seleccionats d’arreu de Catalunya.
La sessió, titulada Mètodes d’excavació i registre, la van dur a terme amb l’investigador de l’ICAC Jordi López Vilar.
Les 4 sessions restants organitzades a l’ICAC són les següents, sempre un dissabte de 10 a 14 hores i fent 2 hores sessió teòrica i 2 hores sessió pràctica:
– 10 de maig: Arqueometria. Anàlisi de materials petris, amb Ana de Mesa
– 24 de maig: Epigrafia i societat, amb Diana Gorostidi
– 7 de juny: Arqueologia funerària, amb Judit Ciurana
– 21 de juny: Anàlisi d’objectes arqueològics, amb Josep Maria Macias
Informació general
Bojos per l’Arqueologia! va començar a l’l’IPHES amb 6 sessions del 18 de gener al 29 de març . Les 6 últimes sessions, del 27 de setembre al 13 de desembre, es desenvoluparan a la seu de l l’ICRPC.
Bojos per l’Arqueologia! té l’objectiu de fomentar la vocació per l’arqueologia i la conservació i preservació del patrimoni cultural. El curs el promou per la Fundació Catalunya-La Pedrera es duran a terme a l’ICAC.
El programa l’organitzen l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC).
La iniciativa forma part de la proposta formativa Bojos per la ciència 2013 que promou la Fundació Catalunya-La Pedrera i que té com a objectiu apropar als escolars la recerca que es desenvolupa en els centres d’investigació de Catalunya.