L’ICAC acaba de publicar el primer catàleg en línia de les tipologies hispanes d’àmfores.
El catàleg és a la nova i definitiva pàgina web Amphorae ex Hispania del projecte de R + D «Amphorae ex Hispania, paisatges de producció i de consum» , que inclou un catàleg digital amb 90 fitxes d’àmfores hispanes realitzades per 32 especialistes hispano-portuguesos.
El projecte s’acaba a finals del 2014 i encara pot ser que s’ampliï amb unes quantes àmfores, però ja serien poques i dels grups minoritaris.
Els continguts del catàleg s’alimenten de forma autònoma a través d’un laboratori virtual, de manera que els autors poden editar directament les fitxes i actualitzar els continguts en temps real.
La pàgina també posa a disposició del públic una Biblioteca en línia especialitzada en àmfores hispanes, i ofereix la descàrrega d’un gran nombre de publicacions.
Amphorae ex Hispania està liderat per l’investigador de l’ICAC Ramon Járrega. El laboratori virtual i la pàgina web del projecte han estat programats i dissenyats per l’investigador adscrit a l’ICAC Piero Berni Millet, que actualment fa una estada de dos mesos al LabMed Research d’Ais de Provença (França). Darío Bernal ha coordinat la recopilació d’informació per a l’elaboració del catàleg.
Amb aquesta pàgina l’ICAC dóna sortida a un projecte pioner dins d’una de les seves línies d’investigació, «Tecnologies de la informació i la comunicació aplicades a l’arqueologia clàssica», com una aposta ferma de futur sobre el desenvolupament de noves plataformes tecnològiques que permeten fer ciència a distància i difondre el coneixement generat a través de les tecnologies d’informació i de la comunicació.
L’esmentat projecte «Amphorae ex Hispania, paisatges de producció i de consum» (HAR2011 – 28244) correspon a la línia d’investigació Instrumentum domesticum, de manera que el laboratori virtual constitueix un interessant nexe d’unió que permet la interacció entre diferents àrees de recerca.