Els treballs arqueològics duts a terme durant la segona quinzena de juny al jaciment dels Castellassos, a Tamarit de la Llitera, han permès documentar un conjunt d’estructures que ens parlen d’una llarga ocupació d’aquest enclavament estratègic de la Franja de Ponent.
D’una banda, s’ha definit una torre i un mur perimetral, de grans carreus, pertanyent a l’últim moment d’ocupació del jaciment, possiblement d’època islàmica.
De l’altra, s’han constatat estructures muràries en dos altres sondejos, que sembla que corresponen a una fase iberoromana.
El posterior treball de laboratori és el que ens permetrà conèixer les fases d’ocupació. En aquesta etapa es classificarà i estudiarà el material arqueològic i es dipositarà al Museo de Huesca.
La intervenció ha anat a càrrec d’un equip dirigit per la doctora María Pilar Camañes (ICAC) amb la col·laboració de la investigadora predoctoral Núria Otero (ICAC) i la participació d’estudiants de grau, màster i doctorat. L’objectiu principal és avançar en l’estudi del món ibèric de la Llitera, amb gran riquesa de jaciments i estudis arqueològics.
La voluntat és tornar a treballar en aquest jaciment el 2016. Aquest any la intervenció ha estat possible gràcies al finançament de l’Instituto de Estudios Altoaragoneses i el suport logístic i científic de l’ICAC i la col·laboració de l’Ajuntament de Tamarite de Llitera.
Fotos: Pilar Camañes.