El 7 de setembre del 2015 s’ha presentat a la Catedral de Tarragona una nova excavació arqueològica en aquest recinte, aquest cop en dependències annexes al claustre.
Els treballs formen part del Projecte de Recerca Arqueològica al recinte de culte de la seu del Concilium Prouinciae Hispaniae Citerioris. Tarragona (Tarragonès), promogut i finançat per l’ICAC i el Museu Bíblic Tarraconense (Arquebisbat de Tarragona), amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, però amb la col·laboració de cinc institucions més (vegeu dossier de premsa).
Els treballs, iniciats dijous passat, duraran fins a la primera meitat d’octubre.
L’excavació de l’any 2015
La intervenció d’aquest any consisteix en una primera excavació arqueològica a l’interior de l’antiga sala I del Museu Diocesà de Tarragona amb l’objectiu de documentar l’absis nord-occidental del recinte de culte.
S’espera poder documentar en planta d’aquesta exedra semicircular de la segona meitat del segle I dC inclosa en un quadre aproximat d’uns 25 m2. Se’n conserva íntegrament la porta d’accés des del que era la gran plaça de l’àrea sacra i ja se n’havien trobat indicis en el marc de la realització del Pla Director de Restauració.
També es buscaran possibles empremtes dels elements de culte a l’emperador romà i indicis de la reocupació medieval durant la construcció de la Catedral.
En aquest sentit, els treballs han de contribuir a aprofundir en el coneixement del procés de transformació urbanística i ideològica de l’acròpolis tarraconense, des de l’etapa romana fins a període medieval.
Més informació en aquest dossier de premsa i al programa de ràdio Toquem pedra (30/9/2015).