Les activitats del programa Solcant la història continuen, i per primera vegada alumnes d’un centre d’educació especial han conegut de primera mà un jaciment romà tenint de guia un professional d’un centre de recerca en arqueologia.
En concret, el divendres 13 de maig al matí una trentena d’alumnes de l’escola especial Solc de Tarragona van visitar la pedrera romana del Mèdol de la mà de l’investigador de l’ICAC Jordi López.
L’activitat va començar amb la visualització del vídeo divulgatiu sobre la pedrera a l’àrea de servei de l’autopista “El Mèdol” que explica què és el Mèdol i la seva importància històrica i arqueològica, així com altres aspectes importants: l’entorn geològic, la vegetació i la fauna.
Tot seguit el grup es va desplaçar a peu fins al recinte de l’antiga pedrera i van fer un recorregut amb explicacions de l’arqueòleg i preguntes seves. Es van fer diverses parades, començant a la zona de la rampa romana d’accés on es van contemplar les restes de la caseta de control del segle I dC. Una segona parada al peu de l’agulla; allí van poder saber de primera mà com els arqueòlegs de l’ICAC van descobrir que l’agulla tenia 4 metres més d’alçada del que es pot mesurar actualment, és a dir, 20 metres.
Una altra parada es va fer a la zona de les fornícules, antic santuari dels treballadors de la pedrera; i finalment es van observar restes d’animals fossilitzats.
La visita va acabar en un dels miradors des d’on es contempla una magnífica panoràmica de l’agulla i dels fronts de pedrera. En conjunt, va ser una visita agradable, amb un bon dia assolellat i un recorregut protegit per l’ombra dels pins.
Els alumnes ja havien treballat a l’aula la pedrera del Mèdol, i fins i tot havien confeccionat maquetes de l’emblemàtica agulla. Amb la visita van tenir l’oportunitat de posar-se a la pell dels picapedrers de la Tàrraco de fa dos mil anys i alhora comprendre la feina que avui dia fan els arqueòlegs.
La sortida forma part del Solcant la història, un projecte innovador que ha engegat l’ICAC amb l’Escola Solc de Tarragona i el Camp d’Aprenentatge de la ciutat de Tarragona, i amb la col·laboració de la revista Fet a Tarragona.