XXIIIe Colloque du GMPCA - Archéométrie 2022
Chambéry, França, del 2 al 6 de maig de 2022
SESSION 2A – MATÉRIALITÉ ET ESTHÉTIQUE DES OBJETS ET DES OEUVRES D’ART
Coordinatrices : Laurence Rivière, Marie-Claire Savin, Hélène Salomon
Mots clés : art, esthétique, matérialité, perception
Les développements du poststructuralisme et le tournant sensoriel pris dans les sciences humaines et sociales traitant de la culture matérielle offrent de nouveaux cadres conceptuels aux archéomètres. Mais, sur le plan pratique, comment les protocoles issus des domaines des sciences naturelles et des sciences des matériaux peuvent-ils se nourrir de ces développements théoriques ? Comment peuvent-ils contribuer à l’évaluation des interactions entre les propriétés des matériaux et la façon dont elles affectent leur utilisation sociale et leur perception esthétique et culturelle ?
Nous invitons dans cette session tous les travaux qui tentent d’entrelacer intimement les composantes conceptuelles et concrètes des vestiges en partant des objets eux-mêmes. Sont attendues des présentations questionnant nos manières d’aborder les propriétés visuelles (couleur, transparence, brillance, texture), physiques (durabilité, plasticité, rugosité, dureté, résistance, conductivité de la chaleur, aptitude à prendre le poli, etc.), auditives, voire olfactives et gustatives des artefacts. Une priorité sera donnée aux travaux engageant une réflexion sur les œuvres d’art où l’intentionnalité esthétique transcende la substance. De quelle manière l’usage particulier des matériaux contribue-t-il à oblitérer dans ces cas de figure la nature factuelle de l’objet produit ?
SESSIÓ 2A – MATERIALITAT I ESTÈTICA DELS OBJECTES I DE LES OBRES D’ART
Els desenvolupaments del postestructuralisme i el gir sensorial en les ciències humanes i socials que tracten la cultura material ofereixen nous marcs conceptuals als arqueòmetres. Però, des d’un punt de vista pràctic, com poden els protocols procedents de les ciències naturals i de la ciència dels materials nodrir-se d’aquests desenvolupaments teòrics? Com poden contribuir a l’avaluació de les interaccions entre les propietats dels materials i la manera en què afecten el seu ús social i la seva percepció estètica i cultural?
En aquesta sessió, convidem tots els treballs que busquin entrellaçar íntimament les dimensions conceptuals i concretes dels vestigis a partir dels mateixos objectes. S’esperen presentacions que qüestionin les nostres maneres d’abordar les propietats visuals (color, transparència, brillantor, textura), físiques (durabilitat, plasticitat, rugositat, duresa, resistència, conductivitat tèrmica, capacitat de poliment, etc.), auditives, i fins i tot olfactives i gustatives dels artefactes. Es donarà prioritat als treballs que plantegin una reflexió sobre les obres d’art en què la intencionalitat estètica transcendeixi la substància. De quina manera l’ús particular dels materials contribueix a oblidar, en aquests casos, la naturalesa factual de l’objecte produït?
Paraules clau: art, estètica, materialitat, percepció
Des de la seva fundació el 1976, l’associació GMPCA (Groupe des Méthodes Pluridisciplinaires Contribuant à l’Archéologie) té com a objectiu desenvolupar la recerca en mètodes multidisciplinaris aplicats a l’arqueologia a França i arreu del món. Aquesta associació reuneix especialistes de diverses disciplines que contribueixen a la resolució de problemes en arqueologia i història de l’art. La interfície d’aquestes disciplines amb l’arqueologia es coneix com a «arqueometria».
Cada dos anys des de 1977, el GMPCA organitza el Col·loqui d’Arqueometria, que té com a objectiu científic fer balanç dels avenços en les tècniques aplicades al patrimoni, oferir als investigadors joves l’oportunitat de presentar els seus treballs i comparar les pràctiques de recerca en ciències del patrimoni a Europa i més enllà.
Organitzadors: el laboratori EDYTEM i el consorci Patrimalp.
El laboratori interdisciplinari EDYTEM treballa a la cruïlla de les interaccions entre societats i entorns, especialment en zones de muntanya, mobilitzant perspectives de les ciències humanes, les geociències, les ciències ambientals i les ciències dels materials. A nivell d’equip, aquests diferents àmbits de recerca treballen sobre els mateixos objectes (muntanyes, llacs, coves, zones d’interfície entre les persones i l’entorn) i problemàtiques d’investigació (impactes, efectes dels llocs, recursos, patrimoni, etc.) que requereixen la combinació de diverses perspectives i mètodes disciplinaris.
El consorci Patrimalp agrupa laboratoris de la USMB (EDYTEM) i del pol científic de Grenoble (Institut Néel, LUHCIE, LIG, LJK, Arc Nucléart, ESRF) amb la voluntat d’impulsar els enfocaments científics i el coneixement del patrimoni cultural material, garantint-ne la conservació, la valorització i la difusió en la societat contemporània.