Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, #11F 2023
Tarragona, el 11 de febrer de 2023
Caterina Albert i Paradís
No és gaire coneguda per la seva activitat arqueològica ni tampoc sota aquest nom, sinó més aviat per la seva obra literària, amagada rere el pseudònim masculí de Víctor Català.
Nascuda el 1869 a l’Escala, a l’Alt Empordà, Caterina Albert va viure gairebé un segle i va morir a la mateixa vila que l’havia vist néixer, un territori que acull les restes de la ciutat grecoromana d’Empúries.
Al llarg de la seva vida, va mantenir un vincle estret amb aquest jaciment i, preocupada pel saqueig constant que patia a finals del segle XIX, va fer tot el possible per protegir aquest llegat cultural.
- Va reunir una extensa col·lecció d’objectes arqueològics, procedents tant de compres com de les seves pròpies excavacions.
- Gràcies als seus coneixements lingüístics, va localitzar diverses necròpolis.
- A més, va dibuixar amb gran precisió centenars de peces arqueològiques, aprofitant la seva destresa artística, ja que també es dedicava a la pintura, el dibuix i el modelatge en argila.
Un altre fet remarcable és que Caterina Albert va ser la primera dona a ingressar a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona l’any 1922, i va triar precisament Empúries com a tema del seu discurs inaugural.
Així doncs, Víctor Català no només va ser una de les figures clau del modernisme català, sinó també una pionera en molts àmbits per a les dones.
Per veure tots els altres vídeos del cicle Les nostres referents, realitzats pel Comitè d’Igualtat: Fes clic aquí
Per saber-ne més sobre l’activitat arqueològica de Víctor Català, fes clic aquí per veure la pàgina web redactada en el marc del projecte ministerial ArqueólogAs/Herstory – Mujeres y Arqueología en España y su contexto internacional: visiones poliédricas de resiliencia (PID2023-149477NB-I00).