Segon mòdul del curs anual sobre mitologia clàssica impartit en l’acadèmia de la llibreria La Central de Mallorca. Consta de 10 sessions d’1h 30 cadascuna. Aquesta és la descripció del curs:
Tots hem sentit a parlar alguna vegada dels deus anys que va trigar Ulisses per tornar a Ítaca, del matrimoni d’Èdip amb la seva mare, dels treballs d’Hèracles, o del rei Midas, que transformava en or tot el que tocava; i tanmateix, malgrat la familiaritat que tenim amb moltesd’aquestes històries, els mites de l’Antiguitat clàssica se’ns continuen presentant amb un punt d’estranyesa, propers i llunyans a la vegada. I és que aquestes contalles, que han influït poderosament en el pensament, en l’art i en la literatura universals, no han deixat de suscitar al llarg de tots aquests segles un bon nombre de dubtes i de preguntes: ¿Què són ben bé els mites? ¿Qui els explicava, i per què? ¿Com s’han d’interpretar? ¿Per què ens continuen interpel·lant encara avui dia? ¿Quina relació tenen amb els fets històrics? ¿Com es van arribar a configurar?
En aquest curs ens proposem d’aproximar-nos a aquestes i altres qüestions a partir d’alguns dels mites de l’Antiguitat clàssica més representatives, a partir de les històries que grecs i romans coneixien i explicaven —sovint amb versions significativament divergents—, i de fer-ho resseguint el progressiu procés de formació i consolidació d’aquestes contalles fins a prendre la forma canònica que a través de l’art, la literatura o el pensament ha arribat fins als nostres dies.
Programa:
I – Mites d’Atenes: La casa reial atenenca fins a Egeu.
II – Mites de Creta: el laberint del Minotaure. Dèdal i Ícar.
III – Mites d’Atenes II: les aventures de Teseu. Mites de Tessàlia
IV – Mites del Peloponnès: del banquet de Tàntal a la maledicció dels Pelòpides
V – Mites d’Arcàdia: licantropia i antropofàgia
VI – La guerra de Troia I: el judici de Paris i el rapte d’Hèlena.
VII – La guerra de Troia II: la glòria d’Aquil·les i el cavall de fusta.
VIII – La guerra de Troia III: el retorn d’Ulisses i dels altres herois. Els grans pecadors mítics
IX – Les dones valentes, de les Danaides a Atalanta.
X – Orfeu i Eurídice, Narcís i Eco… amor i transformació en el mite.