Actes V Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal
Arqueologia dels sistemes portuaris
Des del 2012, les diferents institucions implicades en la tutela, conservació i recerca del patrimoni arqueològic de Tarragona, gràcies a una iniciativa promocionada per la Fundació Privada Mútua Catalana, han organitzat de manera conjunta els Congressos d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal, dels quals l’any 2021 hem celebrat ja la cinquena edició després d’un any d’aturada per la pandèmia.
Aquest Cinquè Congrés Internacional d’Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal es va celebrar a Tarragona els dies 24 a 27 de novembre de l’any 2021 amb el lema “Ports romans. Arqueologia dels sistemes portuaris” sota la direcció d’Ada Lasheras, Joaquín Ruiz de Arbulo i Patricia Terrado. Preteníem estudiar l’organització dels grans ports, entesos com a espais interconnectats a nivell local i regional mitjançant les xarxes de redistribució de cabotatge, així com les grans rutes marítimes, amb un paper essencial en el transport de tot tipus de persones, productes i idees al llarg del Mediterrani.
Així doncs, el nostre objectiu era entendre els ports no només com àrees construïdes, sinó també analitzar el seu paper com a nodes dins una xarxa formada per altres ports i ancoratges del seu propi entorn –formant el que coneixem com “sistemes portuaris”– i, a gran escala, el seu funcionament dins les rutes de llarga distància mediterrànies i atlàntiques.
El congrés va ser organitzat per la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, amb la col·laboració dels Serveis Territorials d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya, Museu d’Història de Tarragona, Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Museus Diocesans de Tarragona i Reial Societat Arqueològica de Tarragona. Va comptar amb el patrocini de Fundació Privada Mútua Catalana, Port de Tarragona i el projecte europeu EuroTech (URV/ICAC).
Com a novetat respecte a les edicions anteriors, enguany es va tractar d’un congrés amb un programa tancat de 19 ponències a càrrec d’especialistes de diferents països i centres de recerca de Catalunya i Espanya, França, Italia, Regne Unit, Luxemburg, Àustria i Polònia. Es van examinar les xarxes marítimes portuàries dels principals ports romans a l’Atlàntic i al Mediterrani, tant fluvials com marítims.
El congrés es va presentar el dia 24 de novembre a la tarda i es va desenvolupar al llarg dels dies 25 i 26 al matí i a la tarda, reservant el dia 27 a diverses sortides culturals al port de Tarragona. La taula inaugural estava presidida per la Dra. Mar Figueras Salvat, rectora de la URV, que va donar la benvinguda als assistents, juntament amb l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà i Vallhonrat, el president de l’Autoritat Portuària, Josep M. Cruset i Domènech, amb la presència del Prof. Joaquín Ruiz de Arbulo com a president del comitè cientific organitzador i les Dres. Ada Lasheras i Patricia Terrado com a coeditores de la Reunió.
Amb una primera conferència d’introducció de J. Ruiz de Arbulo es va fer un recordatori a la figura de Joan Josep Marca, fundador i president de Fundació Privada Mútua Catalana, impulsora dels nostres Congressos Tarraco Biennal. Al dia següent es va obrir el congrés amb la intervenció inaugural del Dr. Xavier Nieto, fundador del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), exdirector del Museo de Arqueología Subacuática (ARQUA) de Cartagena i del Máster de Arqueología Náutica y Subacuática de la Universidad de Cádiz, amb la ponència “Sistemes Portuaris i Arqueologia subaquàtica. Un balanç”.
A continuació s’anaren debatent les 18 ponències d’investigadors procedents d’Espanya i Catalunya, França, Itàlia, Àustria, Polònia, Luxemburg i Xipre, amb un recorregut d’un extrem a l’altre de les costes del Mediterrani.