El 30 de gener de 2009 s’ha tancat el congrés Tarraco: construcció i arquitectura d’una capital provincial romana, que s’ha fet a Tarragona en homenatge a l’arqueòleg i arquitecte alemany Theodor Hauschild, una de les persones que més han investigat sobre el patrimoni romà de Tàrraco i fill adoptiu de la ciutat.
El congrés vol examinar des d’una prespectiva general i pràctica els mecanismes que envolten la construcció en la societat romana a partir de l’exemple de Tarraco: des de l’extracció dels materials a les pedreres fins a la distribució, el plantejament de l’obra, l’execució i la resolució dels acabats decoratius.
El congrés l’han coorganitzat la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. Els dies 28 i 29 les sessions s’han fet a la seu del Col·legi d’Enginyers (Casa del Degà, carrer de la Nostra Senyora del Claustre, s/n, Tarragona) i el dia 30 a la Sala d’actes de l’Institut.
Els investigadors de l’ICAC Isabel Rodà de Llanza, Josep Maria Macias, Jordi López, Ada Cortés, Aureli Álvarez, Anna Gutiérrez, Maria Carme Belarte i Jaume Noguera són alguns dels ponents d’aquest congrés, que s’ha estructurat en cinc sessions. Les següents:
– I sessió:
Els materials petris de construcció: extracció, elaboració, sistematitazció i organització de treballs
– II sessió:
L’oppidum ibèric de Tarragona i la ciutat republicana. Valoració de l’impacte cultural romà
– III sessió:
Les tècniques constructives i la seva posada en obra a Tarraco. La construcció d’una ciutat romana (des d’August a Dioclecià)
– IV sessió:
La ciutat tardoantiga i el seu territori
– V sessió:
Organització del projecte arquitectònic i agents en la construcció pública
Aspecte de la sala i sessió de conclusions amb Ricardo Mar (URV) i Rafael Gabriel (Reial Societat Arqueològica Tarraconense).
El professor Theodor Hauschild abans de començar la seva intervenció.
Qui és Theodor Hauschild?
Theodor Hauschild és arquitecte i arqueòleg alemany. Doctor Honoris Causa per la delegació universitària de Tarragona de la Universitat de Barcelona el desembre de 1984 amb el tema: Monumentos romanos de Tarragona a la luz de los grabados antiguos. És soci de mèrit de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, ha estat guardonat també amb la Medalla d’Argent de la Ciutat de Tarragona el 1985.
Els seus estudis sobre arqueologia romana han estat publicats dins de nombroses revistes especialitzades com el Butlletí Arqueològic, Noticiario Arqueológico Hispánico, Archivo Español de Arqueologia, Madrider Mitteilungen, actes de congressos i reunions científiques i moltes altres publicacions. Inicià els seus treballs a Tarragona en col•laboració amb Helmut Schlunk, en qualitat de membre de l’Institut Arqueològic Alemany.
Els seus estudis a l’entorn de Tarragona han versat sobre el Mausoleu de Centcelles, la Torre dels Escipions, la muralla i la terrassa superior de Tàrraco. Diversos dels seus articles sobre Tàrraco van ser publicats per l’Ajuntament de Tarragona en el llibre Arquitectura romana de Tarragona (1983).
Vegeu el programa de conferències i altra informació aquí:
Tarraco: construcció i arquitectura… (tríptic)