“Cal aprofundir la relació entre la filologia clàssica i l’arqueologia; hem de fer molt camí encara per trobar-nos”. Aquesta va ser la idea troncal de la presentació que ahir va fer el Dr. Josep Guitart Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) del llibre El territori de Tarraco: vil•les romanes del Camp de Tarragona, fruit del seminari amb el mateix títol que es van dur a terme el 2006.
Entre els autors d’aquest llibre —coeditat entre el MNAT, la Societat Catalana d’Estudis Clàssics i l’ICAC— hi ha quatre investigadors de l’ICAC: Jesús Carruesco, Josep Maria Palet, Marta Prevosti i Josep Maria Macias. Josep Anton Remolà n’és l’editor.
Guitart va respassar tots els articles que conformen el llibre i es va aturar especialment en els dos primers precisament perquè representen un punt de confluència entre la filologia i l’arqueologia, titulats “Les villae romanae en els textos literaris” i “Aspectes iconogràfics de la vil•la: jardins i paisatges”.
El conferenciant va destacar que l’obra ofereix una síntesi de l’estat de la qüestió de la recerca arqueològica al Camp de Tarragona el 2006, any en què va tenir lloc el simposi. En aquest sentit, s’hi ressenyen els estudis fets als jaciments de les vil•les romanes dels Munts (Altafulla), del Moro (Torredembarra), de la Pineda/Cal•lípolis (Vila-seca), de la Llosa (Cambrils), de Centcelles (Constantí) i del Vilar (Valls).
Aspecte de la sala d’actes del MNAT durant la presentació. Presidien l’acte, de dreta a esquerra, Josep Guitart, primer director de l’ICAC; Isabel Rodà, actual directora de l’Institut; Montserrat Jufresa, presidenta de la Societat Catalana d’Estudis Clàssics, i Francesc Tarrats, director del MNAT.
Josep Guitart, catedràtic d’Arqueologia de la UAB, va començar elogiant el llibre afirmant que “fa patxoca, és a dir, com diu el diccionari, goig, ufanor i exuberància”.
Josep Guitart (esquerra) i Isabel Rodà (dreta) durant la seva intervenció, al costat de Montserrat Jufresa.