Vista parcial del front nou de pedrera.
Arran de l’incendi de l’estiu del 2010 al turó de Sant Simplici, on es troba la pedrera romana del Mèdol, han quedat visibles noves evidències relacionades amb aquesta pedrera. La més singular és un nou front d’uns 100 metres de llarg, però també ha quedat a la vista una amplíssima part d’un front romà que ja es coneixia, i uns abocadors de resquills.
La primavera de 2011, i aprofitant els treballs de neteja del bosc cremat que ha fet Abertis, propietària del terreny, s’han dut a terme un seguit d’actuacions arqueològiques. Ja durant el seguiment dels treballs de neteja s’han documentats els elements que abans estaven tapats pel sotabosc i també els talls artificials a la roca mare que abans no eren visibles.
Restes de blocs delimitats al sòl del front nou de pedrera.
Això ha permès que aquest juliol es pugui fer l’alçat i la planimetria de la part nova del front conegut i del sector que ha quedat al descobert. El pas següent serà l’anàlisi detallada dels blocs i les traces del treball a la pedrera dels dos sectors. A partir d’aquí es disposarà de més dades per esbrinar si el sector descobert ara també és d’època romana, i es confirmaria o es complementaria el coneixement que es té de l’activitat extractiva del Mèdol en època antiga.
A llarg termini, l’objectiu també és la posada en valor del nou front d’extracció, que s’inclouria en l’itinerari de visita actual al monument, que forma part del conjunt declarat Patrimoni de la Humanitat l’any 2000.
Els arqueòlegs de l’ICAC que tiren endavant aquest projecte són la Dra. Isabel Rodà, directora de l’Institut; la Dra. Anna Gutiérrez, responsable de la Unitat d’Estudis Arqueomètrics de l’Institut, amb la col·laboració dels doctors Jordi López i Arnau Trullén, i també de Josep M. Puche, cap de la Unitat de Documentació Gràfica de l’Institut.
Vegeu el reportatge del programa Espai terra emès a TV3 el 8/9/2011 (minut 4.18′).
A la dreta, arqueòleg de l’ICAC documentant les restes d’extracció al voltant del Clot del Mèdol. A l’esquerra, la famosa Agulla del Mèdol, d’època romana.