Vista general de l’excavació que s’està portant a terme
a la zona contigua a la palestra de les termes publiques de Iesso,
ja museiïzades al Parc Arqueològic de Guissona.
El dilluns 9 de juliol s’ha iniciat la sisena edició del Curs d’Arqueologia de Guissona: Ciutat romana de Iesso, organitzat per l’ICAC, la Universitat Autònoma de Barcelona i el Patronat d’Arqueologia de Guissona.
L’acte d’obertura del curs el va presidir l’alcalde de Guissona, Xavier Casoliva, que va donar la benvinguda als participants al curs. Josep Guitart, director del Patronat d’Arqueologia va presentar la conferència inaugural, a càrrec d’Imma Mestres i Montserrat Duran, que ha versat sobre el jaciment del Camp de les Lloses de Tona (Osona), un dels primers establiments romans a Catalunya.
Al curs hi participen enguany 20 estudiants d’arqueologia procedents de diverses universitats, que durant les dues setmanes que dura el curs fins el 20 de juliol tindran ocasió de fer pràctiques intensives d’arqueologia de camp. Els matins del curs es dediquen a l’excavació al Parc d’Arqueologia de Guissona, que enguany es centra en dos punts: la zona contigua a les termes publiques de l’antiga Iesso, i a la construcció fora muralla aixecada en època romana imperial al costat de la torre de defensa de la porta nord de la ciutat.
Les activitats complementaries del curs, a les tardes, acullen dues conferències més. La primera el divendres dia 13 a càrrec de la professora Carla Maria Amici de la Universitat de Salento (Itàlia), amb el títol “L’interpretazione e la ricostruzione dei monumenti antichi mediante il rilievo e l’analisi tecnica”. I la segona, que tancarà el curs el divendres dia 20, a càrrec del professor David Asensio, sobre els ibers lacetans i els primers establiments romans a la Catalunya central.
Les conferències també estan obertes a tot el públic (dia 13 a les 18 hores l’auditori de la biblioteca de Guissona: carrer 11 de setembre, 1; dia 20 a les 18 hores l’Auditori de la Fassina: plaça del Vell Pla, 7).
Excavacions al Puig Castellar de Biosca
A més del curs a Guissona, està previst fer una primera campanya d’excavació al Puig Castellar de Biosca (també a la comarca de la Segarra). Per les primeres prospeccions, sembla que hi ha un enclavament militar amb un mur perimetral de tancament que es podria datar a mitjan segle II aC. Esther Rodrigo (UAB/ICAC), Joaquim Pera (UAB) i Cèsar Carreras (UAB/ICAC) en són els directors tècnics.