Capitoli d’Althiburos (foto: Joan Ramon).
La campanya del 30 de març al 15 d’abril del 2012 en aquest jaciment al cor de l’antiga Numídia pretén acabar les tasques començades en anys anteriors. Els objectius concrets són:
– arribar als nivells de fonamentació de la muralla númida per verificar-ne la cronologia
– continuar els sondejos oberts en campanyes anteriors per tal d’arribar al nivell geològic (que ja ha estat assolit en un dels sondejos però no en la resta) i completar la informació sobre la seqüència estratigràfica del jaciment (sobretot sobre els moments més antics)
– acabar l’excavació d’un dels túmuls funeraris de la vall d’Althiburos
Althiburos és una antiga ciutat númido-romana de Tunísia. Situada al cor de l’antiga Numídia, a 180 km al sud-oest de Tunis, és especial perquè és la ciutat númida excavada amb uns orígens més reculats i de més llarga durada: dels segles X-IX aC al segle XIII dC. La Universitat de Barcelona i l’Institut Nacional del Patrimoni de Tunísia, amb la col·laboració de l’ICAC, hi excaven des del 2006. L’objectiu és documentar els processos de canvi tecnològic, econòmic i demogràfic que expliquen la formació de les societats complexes del Magrib oriental, més concretament la formació dels estats monàrquics dels númides.
De l’ICAC partiparan en l’excavació la Dra. Maria Carme Belarte (ICREA/ICAC) i Josep Maria Puche, cap de la Unitat de Documentació Gràfica, a més de l’investigador en formació Joan Canela (ICAC), la becària de col·laboració Judit Montserrat.
La represa de les intervencions arqueològiques a Tunísia coincideix amb la publicació dels resultats obtinguts fins ara, recollits en el llibre Althiburos. La fouille dans l’aire du capitole et dans la nécropole méridionale.
Per a més informació, llegiu l’entrevista a Maria Carme Belarte arran de la campanya del 2010.