La premiada explicant el seu treball a Roma.
Ana de Mesa ha obtingut el Primer premi al millor pòster d’estudiant en el X Congrés Asmosia amb un treball titulat “The marmora of Toletum (Spain)”.
El pòster explica la geologia de Toledo, els diferents materials i els possibles enclavaments d’extracció de pedra en època antiga, ja que no hi ha constància de antics fronts d’extracció. En el marc d’aquest treball s’han realitzat nombroses anàlisis tant del llit rocós sobre el qual s’assenta la ciutat com dels voltants, així com de peces arqueològiques per tal de comparar i intentar situar les possibles localitzacions de pedreres.
Lliurement de la distinció,
de mans del president de l’ASMOSIA, Yannis Maniatis.
Les anàlisis petrogràfiques d’una mostra d’un aflorament de Toledo confrontada amb una mostra del circ permet confirmar l’extracció de granit a la mateixa ciutat de Toledo. D’altra banda, a 6 km hi ha un conjunt de pedreres subterrànies de calcària, documentades com les pedreres que van proporcionar material per a la construcció de la Catedral de Toledo. Els afloraments de marbre es localitzen a uns 30 km de la ciutat, a les poblacions de Almonacid del Castillo, Urda, Mora, etc.
A tall de conclusions, es pot afirmar que l’estrat on s’assenta Toledo va ser usat com a pedrera des dels inicis de la ciutat. La inexistència de fronts antics es deu a la contínua explotació d’aquestes pedreres. L’expoli d’edificis i elements singulars per reutilitzar-los en construccions noves és una activitat constant al llarg de tot el procés urbanístic almenys de de l’època visigoda. El material principal que s’usa a la zona òbviament és el granit i les calcàries que afloren al nord del Tajo. La importació de marbres va haver de ser considerable en època romana, però també ho va ser la fabricació de calç, sobretot a partir d’època islàmica, cosa que ha fet que es perdi gran quantitat d’informació.