Vista aèria de l’edifici octagonal.
Des del 18 de setembre del 2014, l’edifici octagonal romà de Can Ferrerons (Premià de Mar) està declarat bé cultural d’interès nacional (BCIN) en la categoria de zona arqueològica pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
També s’ha aprovat tot un seguit d’intervencions d’adequació de l’espai que permetran l’obertura al públic en els propers anys.
En aquest sentit, Marta Prevosti, investigadora de l’ICAC, ha gestionat la declaració de BCIN del recinte i a més a més treballa en l’estudi del jaciment.
Caldarium de les termes de Can Farrerons.
La construcció octagonal, dins de la vil·la romana de la Gran Via-Can Ferrerons, de 750 m2, és d’una singularitat arquitectònica excepcional. A més, presenta un magnífic estat de conservació per l’alçada de les parets, de fins a 3 metres. Això el converteix en un monument d’interès notable per al patrimoni romà del país.
La resta permet fer innombrables reflexions sobre l’arquitectura romana, els propietaris rurals, l’explotació del territori i la cultura romana. L’Ajuntament de Premià de Mar, propietari del monument, va impulsar-ne les excavacions, concloses el 2009.
L’habitació de servei de les termes.
Actualment té la voluntat de posar en valor aquest jaciment amb la seva obertura al públic, a través d’una acurada museïtzació, per dinamitzar l’interès cultural i el turisme del municipi i de la comarca.
Per aquest projecte, es va signar un conveni entre l’Ajuntament de Premià de Mar i l’ICAC. Aquest té l’objectiu científic d’estudiar el monument i impulsar la transferència de coneixement que es derivarà de difondre’n les conclusions i adequar el jaciment per a l’obertura al públic.