El dimarts 13 de maig de 2014 té lloc a la Sala d’actes de l’ICAC el Seminari Internacional d’Arqueologia Clàssica Castella et praesidia a la façana mediterrània de la Hispània tardorepublicana.
La coordinació científica del seminari és a càrrec d’Horacio González Cesteros (ICAC), Carles Padrós (ICAC), Jordi Principal (Museu d’Arqueologia de Catalunya) i Joaquín Ruiz de Arbulo (URV-ICAC).
A més d’ells, hi intervenen:
– François Cadiou (Université Michel de Montaigne – Bordeaux 3)
– Francisco Brotons (Museo Arqueológico de Caravaca de la Cruz)
– Moisés Díaz (ICAC – CODEX SCCL)
– Pilar Camañes (ICAC)
– Imma Mestres (Camp de les Lloses-Tona)
– Montserrat Duran (Camp de les Lloses-Tona)
– Roger Sala (SOT Prospecció Arqueològic)
– Àngels Pujol (Associació GIRA)
Acte d’inauguració del seminari a la Sala d’actes de l’ICAC. D’esquerra a dreta, François Cadiou, Joan Gómez Pallarès (director de l’ICAC), Carles Padrós i Horacio González.
Contingut del seminari
Assentament per a la logística de l’exèrcit romà
a la via de Mani Sergi, al Camp de les Lloses
(Tona, Osona). Foto: C. Padrós.
Les troballes recents a les rutes prepirinenques i cap als passos transpirinencs configuren un nou tipus de jaciments arqueològics. Es tracta de jaciments de caràcter militar de petites dimensions en què l’abundant presència d’armament i militaria d’època tardorepublicana que es podria identificar amb castella, punts de control de rutes i territoris o fins i tot com espais logístics.
Això permet traslladar a la península ibèrica el funcionament i operativitat dels praesidia o petits destacaments situats seguint les diverses fronteres, així com en les rutes de comerç entre els ports del Mar Roig i la Vall del Nil.
Excavació a Puig Ciutat, a Oristà (Osona), en
sectors adossats a la muralla.
Foto: C. Padrós.
L’enfrontament amb cimbris i teutons, la guerra sertoriana i les diverses etapes de la guerra civil entre Cèsar i els partidaris de Pompeu es rebel·len com els tres moments històrics principals en què situar aquest apogeu de fortificacions militars al nord-est de la Citerior.
El seminari vol contextualitzar i comparar aquest fenomen amb els estudis duts a terme en altres regions.
Més informació
Entrevista a Carles Padrós a La Xarxa (ràdio), 12/5/2014