Un assentament rural de la Cossetània format per un sol edifici en una superfície de 400 metres.
Aquestes són les restes d’una antiga granja ibèrica del segle III aC trobades a Nulles (Alt Camp) durant els treballs arqueològics del 2 al 13 de febrer del 2015. L’excavació permetrà aprofundir en un aspecte poc conegut dels ibers: la vida fora els poblats i les ciutats.
Els directors de l’excavació són Joan Canela, investigador adscrit a l’ICAC, juntament amb M. Carme Belarte (ICREA-ICAC) i Jordi Morer (ROCS). L’equip l’han format una vintena de persones, entre arqueòlegs i estudiants voluntaris del grau d’Arqueologia de la UAB i de la UB i del Màster en Arqueologia clàssica (UAB, URV i ICAC).
A part dels poblats i ciutats, el món iber l’integrava un àmbit no tan conegut, format per petites “masies”, com la que s’ha documentat, on residien tres o quatre famílies dedicades al conreu i a la producció agrícola i que comerciaven amb els grans assentaments. Només a Nulles hi podria haver una desena d’establiments similars.
En concret, s’ha identificat un pati en forma de U que distribuïa l’accés a tres parts en què s’estructuraven les cases, tot plegat a recés d’un mur de tancament. Les tres àrees serien:
– L’espai de treball, el taller, on s’han trobat peces com pondus (peces de telers) o pedres de mola per al gra;
– L’estança principal de la casa, on s’ha localitzat la típica llar de foc rectangular de la cultura ibèrica;
– Una zona destinada a l’emmagatzematge, on hi havia sitges per guardar els excedents agraris.
Un conveni entre el consistori de Nulles i l’ICAC ha permès dur a terme la intervenció. Els treballs ja van començar el 2012 amb la delimitació i el descobriment dels murs. El conveni preveu dos anys més d’excavacions per enllestir totalment l’excavació, que té la participació de l’empresa ROCS.
Un cop finalitzades les excavacions està previst que l’assentament es reconstrueixi i sigui un punt d’interès turístic del municipi.
A part de l’aportació econòmica del consistori, cal esmentar la col·laboració del propietari de la finca dels Rabassats, Josep Fusté, que l’ha cedit perquè s’hi fes la intervenció i ha renunciat a conrear-la.
La casa de turisme de Cal Conrad també hi ha col·laborat allotjant els participants.
Més informació
– El director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica visita el jaciment ibèric de Nulles (El Vallenc, 25/4/2015)
– Programa televisiu “La 7mana del Camp de Tarragona” de TAC 12 (20/2/2015)
– Surt a la llum un jaciment iber del segle III aC a Nulles (El Vallenc, 13/2/2015)
– Descobreixen a Nulles un jaciment ibèric del segle III aC (Diari de Tarragona, 13/2/2014)
– Nulles treu a la llum un singular poblat ibèric (El Punt Avui, 14/2/2015)