El 2 de març del 2015 s’ha signat a l’Espluga de Francolí un conveni de col·laboració entre el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) per dur a terme una prospecció arqueològica.
Aquest conveni permetrà investigar una àrea del municipi on hi ha constància de la troballa de restes d’armament d’època romana, testimoni d’un enfrontament bèl·lic que potser hauria succeït durant les guerres civils entre Cèsar i Pompeu, lligat amb la famosa batalla d’Ilerda (any 49 aC).
En la primera campanya, que s’efectuarà passat l’estiu, es pretén documentar aquest jaciment, cosa que sens dubte contribuirà a omplir el buit de la recerca sobre les guerres romanes a Catalunya.
Acabada la prospecció arqueològica, es farà l’estudi de materials i la redacció de la corresponent memòria. També es valoraran la continuïtat dels treballs amb noves campanyes anuals i activitats de difusió per donar a conèixer a la comunitat científica i a la població en general els resultats de la recerca.
El director del Museu de la Vida Rural (esquerra), Ramon Rosich,
i el director de l’ICAC, Joan Gómez Pallarès. Foto: Museu de la Vida Rural.
El conveni s’emmarca en els projectes de recerca “Testimonis arqueològics de la Segona Guerra Púnica al Camp de Tarragona” i “Guerra i conflicte al nord-est de la Península ibèrica en època romanorepublicana (segles III-I aC)”, que dirigeixen els Drs. Jordi López (ICAC) i Jaume Noguera (Universitat de Barcelona).
Més informació
Monogràfic amb entrevista a Ràdio Montblanc (5/3/2015)