Dilluns 11 de gener del 2016 Josep Maria Puche (ICAC) llegeix la tesi “Ars sine scientia nihil est. Nous fonaments per a una vella praxi. Dibuixar l’arquitectura en arqueologia”, dirigida per Josep Guitart (UAB-ICAC). Serà a la Sala d’actes de l’ICAC a les 11 hores.
Formen el tribunal:
President: Joaquim Pera, professor titular de l’àrea d’arqueologia de la UAB
Secretari: Antonio Pizzo, investigador titular de l’Instituto de Arqueología de Mérida (CSIC)
Vocal: Carla Maria Amici, professora titular de l’àrea d’arqueologia de la Facoltà di Beni Culturali dell’Università dil Salento (Itàlia)
Resum
La tesi s’inscriu dins d’una llarga tradició d’estudis i reflexions sobre la naturalesa del llenguatge gràfic en arqueologia i la interpretació i representació de les realitats arqueològiques arquitectòniques. No debades, la representació gràfica, “el dibuix”, és omnipresent i imprescindible en qualsevol activitat arqueològica o d’estudi del patrimoni històric.
Aquesta tradició, que en països com Itàlia ha donat departaments especialitzats, és pràcticament inèdita a casa nostra. Aquesta tesi, de fet, és una de les poques redactades en les universitats espanyoles que des del punt de vista epistemològic s’aproxima a la problemàtica de la representació de l’arquitectura arqueològica, i en aquest sentit és pionera.
El treball és una reflexió teòrica sobre el significat i la definició de la representació gràfica, els marcs de referència que hauria de tenir i quines haurien de ser les aptituds de la seva generació i ús. La tesi també proposa solucions per a una bona execució d’aquesta disciplina i defineix un marc teòric ideal sobre el qual s’hauria de desenvolupar. Sense oblidar les problemàtiques i oportunitats que aporten les noves tecnologies de captura i representació –i per tant, de comprensió– de la realitat.