Un equip d’arqueòlegs de la Universitat de Barcelona i de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) han localitzat aquest juliol al poblat del Coll del Moro de Gandesa estructures artesanals, en concret d’un trull que seria el més antic de Catalunya. Data del segle III aC, és a dir, pertany a l’ibèric ple i es va abandonar cap a l’any 200 aC. Per damunt hi ha una fase posterior, romanorepublicana, del 125 aC aproximadament.
Les troballes se sumen a les que es van fer en aquest jaciment de la Terra Alta durant la campanya del 2014, en què com a novetat principal es va documentar un fortí romanorepublicà. De fet als anys 90 ja s’hi van documentar estructures interpretades com a taller de lli.
Enguany el treball s’ha centrat en les habitacions detectades en la campanya anterior, amb unes estructures molt ben conservades. S’ha excavat al seu interior i s’han documentat les diverses fases d’hàbitat. En una de les habitacions s’ha trobat un ritual de fundació, consistent en un retall a la roca natural a l’interior del qual hi ha dipositats una pedra polida, un fragment de ceràmica i un os de porc. Els rituals de fundació són una pràctica habitual en el món ibèric perquè un espai tingués la protecció dels déus, i normalment només contenen restes d’animals.
L’excavació és la segona duta a terme dins del projecte liderat per la Universitat de Barcelona “’El primer mil·lenni aC als territoris del curs inferior de l’Ebre: la formació, desenvolupament i dissolució de la cultura ibèrica”. La codirecció és a càrrec de Rafel Jornet (Rocs-UB), Joan Sanmartí (UB) i M. Carme Belarte (ICREA-ICAC).
La intervenció ha durat tres setmanes, del 13 al 31 de juliol del 2015. S’ha dut a terme gràcies al conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Gandesa, la UB i l’ICAC.
Notícia al TV Comarques (30/7/2015): Excavacions al poblat ibèric del Coll del Moro, a Gandesa