Aquest setembre l’ICAC i la Universitat de Barcelona (UB) han realitzat prospeccions arqueològiques en diversos punts de les muntanyes de Prades, Conca de Barberà i Alt Camp sota la direcció de Jordi López Vilar (ICAC) i Jaume Noguera Guillén (UB).
L’objectiu era acabar la feina començada fa dos anys en llocs que històricament han estat militarment estratègics (vegeu la notícia del 2016 “Romans a 1.000 metres d’alçada, a les muntanyes de Prades”), amb la novetat que se n’han localitzat de nous, des d’època ibèrica fins a la Guerra Civil.
Del període més antic, s’ha documentat un nou jaciment, possiblement un punt de guaita, que controlava el Coll de Cabra, i del qual s’ha recuperat ceràmica ibèrica que ens du provisionalment al segle III aC.
Destaca especialment la segona campanya en un petit jaciment romà, possiblement un punt de guaita estratègic, a les muntanyes de Prades, a més de 1.000 m d’alçada, on s’hi han localitzat monedes dels segles II-I aC i IV-V dC, que semblen indicar dos moments d’ocupació diferenciats. En aquest lloc s’ha recuperat també una notable sivella romana de bronze d’una tipologia particular i en un notable bon estat de conservació.
Pels voltants de Prades també s’ha localitzat material romà, entre el qual destaquen algunes monedes i dos anells de bronze. Finalment, en un turó proper a l’Espluga de Francolí on ja s’hi havia intervingut fa dos anys s’hi ha trobat una fíbula romana contemporània de les bales de fona recuperades durant la passada campanya.
Tot i això, la major part del material trobat correspon a la Guerra Civil, tant a l’Espluga com a Prades, on s’han recuperat nombrosos cartutxos, beines i bales, així com metralla d’artilleria. Tot plegat, prova de la resistència republicana que tingué lloc el gener de 1939 davant l’avanç de les tropes franquistes.
En aquests moments s’està netejant i classificant tot aquest material que sens dubte aportarà noves dades històriques.
L’equip i el finançament
En els treballs arqueològics hi han participat 7 persones entre arqueòlegs, estudiants de la UB i col·laboradors, i en total s’han prospectat 6 jaciments repartits entre els termes de Cabra del Camp, l’Espluga de Francolí, Prades i Arbolí.
La intervenció ha comptat amb l’ajut econòmic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Privada Mútua Catalana i el Museu de la Vida Rural, i s’ha realitzat en el marc dels projectes de recerca Guerra i conflicte al nord-est de la península Ibèrica en època romano-republicana i Testimonis arqueològics de la segona guerra Púnica al Camp de Tarragona.