La campanya d’excavacions d’aquest estiu al jaciment de Iesso, la ciutat romana de Guissona (Segarra), ha posat al descobert una gran quantitat de material orgànic en un pou fora muralla. És la troballa de material d’aquest tipus més important de la història d’aquest jaciment i també a escala de tot Catalunya.
Dos dels objectes recuperats més excepcionals són una galleda de fusta molt ben conservada i una sola de sabata de cuir. Destaquen també plats de fusta i utensilis de cuina com un cullerot, a part de restes de vegetació, pinyols i granes de fruita i restes d’animals. Tot aquest material es va llençar al pou, que va servir d’abocador quan va abandonar, entre finals del segle II i principis del segle III dC.
La singularitat de les troballes ve donada perquè els materials orgànics solen quedar descompostos en contacte amb la terra, a diferència d’altres materials més habituals de trobar com ceràmiques, metalls i pedres. La conservació en aquest cas ha estat possible gràcies al fet que el pou, de 6,30 metres de fondària, ha mantingut aigua durant aquests darrers 2.000 anys.
Es tracta d’un pou on situat fora muralla de la Iesso romana, en un edifici que feia de magatzem i que ja es va començar a excavar en anteriors campanyes. Al jaciment hi ha localitzats 5 pous, dos dels quals es van excavar a finals dels anys 90 i van donar restes de fauna i llavors.
El pou també ha donat altres troballes, com ara moltes restes d’animals morts, entre les quals destaca un cap de cavall, però també restes de bous, conills, cabres i aus, i fins i tot tortugues mediterrànies. Segons la codirectora del sector on s’ha fet la troballa, Esther Rodrigo (ICAC-UAB), “tota la fauna que ha aparegut i les restes orgàniques de llavors, pinyols de préssecs, prunes i granes de raïm, restes de fusta, etc. ens donarà moltíssima informació sobre la flora i la dieta alimentària romana”.
Ara els el material orgànic es manté amb aigua i properament es traslladarà a Girona en un centre especialitzat en recuperació de materials arqueològics marins perquè es pugui restaurar i en un futur exposar-lo al Museu de Guissona.
L’excavació s’ha fet durant les dues primeres setmanes de juliol en el marc de l’XI Curs d’arqueologia de Guissona, que ha comptat amb una trentena de participants. A part del pou, també han excavat a les termes públiques de la Iesso i als jardins del costat de les termes.
Han dirigit els treballs Joaquim Pera (UAB) i Josep Guitart (UAB-ICAC), i el sector on s’ha fet la troballa el codirigeixen, des d’aquest projecte de l’ICAC, Esther Rodrigo i Núria Romaní amb la direcció adjunta de Gemma de Solà. Han comptat amb el suport de l’empresa Arqueòlegs.cat per fer buidatge del pou i amb l’assessorament de l’arqueòleg especialista en carpologia David Canal.
Més informació, fotos i vídeos al Facebook del Museu de Guissona