Tarragona acull el V Congrés Internacional d’Arqueologia Experimental coorganitzat per tres centres de recerca (IPHES, ICAC i ICRPC) i l’Asociación Experimenta, amb la col·laboració del Port de Tarragona i la URV
Reuneix investigadors que apliquen l’arqueologia experimental per resoldre problemes relacionats amb societats pretèrites, i es donaran a conèixer novetats en didàctica i divulgació del patrimoni
Una jornada pràctica permetrà al públic confeccionar emmanegats prehistòrics, cordatges o cistelleria
En les últimes dècades, l’arqueologia ha generat un interès creixent per la metodologia experimental per validar les hipòtesis plantejades sobre la formació del registre arqueològic, la tecnologia i les formes de vida del passat. Els experts intenten posar en pràctica formes de fer i de comportament dels grups humans que ens han precedit, per recompondre la seva manera de vida i l’entorn que els va acollir.
En aquest context, Tarragona acollirà el V Congrés Internacional d’Arqueologia Experimental, que tindrà lloc del 25 al 27 d’octubre, coorganitzat per tres centres d’investigació en arqueologia: l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), l’ICAC, l’ICRPC (Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural) i l’Asociación Experimenta. Aquest esdeveniment compta amb la col·laboració del Port de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili.
El congrés dedicarà dos dies a les presentacions teòriques, tant comunicacions orals com pòsters (25 i 26 d’octubre) i un dia a la presentació i realització d’experimentacions, demostracions i tallers (27 d’octubre). Les sessions teòriques es desenvoluparan a l’Aula Magna de la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili (av. de Catalunya, 35), mentre que la jornada pràctica tindran lloc a les instal·lacions del Port de Tarragona, concretament al Refugi núm. 4 i al Museu del Port de Tarragona (Moll de Costa, s/n).
Les sessions estan organitzades a partir de tres grans blocs temàtics: de les societats caçadores i recol·lectores a productores, l’inici de les organitzacions humanes complexes i la seva evolució fins a l’actualitat, i la didàctica, divulgació i revalorització del patrimoni.
La jornada pràctica estarà dividida en dues parts. La primera serà al matí i es dedicarà a les experimentacions i demostracions que volen oferir els congressistes per donar a conèixer les seves investigacions de manera pràctica. Algunes d’aquestes activitats estaran relacionades amb l’acció de lligar, des dels primers caçadors recol·lectors a l’actualitat, amb la qual cosa s’elaboraran emmanegats prehistòrics, cordatges i cistelleria, es repararan xarxes de pesca, etc. A la tarda, aquestes activitats s’obriran al públic en general, en un intent d’apropar l’arqueologia experimental a la societat.
Més informació