El Camp de Mart s’ha omplert de gom a gom amb estudiants de segon d’ESO i batxillerat, avui al migdia, en la jornada Un dia a Tàrraco, una activitat pilot que ha organitzat l’associació APLEC en el marc de la XXIV edició del festival Tarraco Viva.
El dia ha començat amb un gimcana epigràfica i ha acollit, a les 12.30 h, l’acte de lliurament de la XI edició dels premis del Concurs Odissea, un concurs de cultura clàssica que es fa a tot Espanya i que, a Catalunya, coordina l’assocació APLEC (Associació de Professorat de Llengües Clàssiques de Catalunya). Enguany ha comptat amb la participació de 473 grups d’arreu de Catalunya amb un total de més de 1.000 alumnes de segon cicle d’ESO i batxillerat.
Han assistit a l’acte gairebé 500 estudiants de 23 instituts de Catalunya, acompanyats dels seus professors i professores.
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) és un dels patrocinadors del concurs, juntament amb la Secció Catalana de la SEEC (Sociedad Española de Estudios Clásicos), l’IEC, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Centre Iberia Graeca. El concurs compta també amb la col·laboració de La Casa dels Clàssics, la Revista Auriga, l’equip ICE de la UAB, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i l’Editorial Casals. Han presidit l’acte Jordi Giramé, del festival Tarraco Viva; Pilar Gómez, vicepresidenta de la SEEC Catalunya; Txell Blay, presidenta de l’APLEC; i Josep Maria Palet, director de l’ICAC.
Jordi Giramé ha presentat el concepte del festival als assistents i els ha encoratjat a deixar-se seduir pel món clàssic i el llegat de la cultura romana a Tarraco. Ha agraït també el suport dels professors i professores d’institut al projecte Un dia Tarraco, doncs era el primer any que la jornada entrava a la graella del festival i, contra tot pronòstic, hi ha hagut gairebé 600 inscripcions.
Finalment, han assistit a l’acte gairebé 500 estudiants de 23 instituts de Catalunya. Un èxit de convocatòria remarcable que fa evident l’interès de la cultura clàssica entre el jovent i l’important paper que el festival Tarraco Viva pot dur a terme en l’àmbit educatiu.
“El millor premi és els alumnes que tenim!”, Txell Blay (APLEC)
Molt emotives han estat les paraules que Txell Blay, presidenta de l’associació APLEC ha adreçat a tots els assistents, però especialment al professorat que acompanyava els alumnes. Blay ha elogiat l’esforç de motivació i transmissió de valors humanistes que el professorat de clàssiques fa diàriament als instituts, especialment ara en un context de reforma de la llei d’educació que, presumiblement, minva el pes d’aquests estudis en l’educació secundària.
En relació al funcionament del Concurs Odissea i l’acte de lliurament de premis, la Txell Blay, que és també professora d’institut, ha conclòs el seu parlament amb unes paraules que han tingut molt ben rebuda entre el públic: “El millor premi és els alumnes que tenim!”.
Per la seva banda, Pilar Gómez, vicepresidenta de la secció catalana de la SEEC, una entitat que està vinculada als premis del Concurs Odissea des dels seus inicis, ha destacat la importància del llegat clàssic per a la comprensió de la societat actual i ha encoratjat el jovent a tenir en compte les lliçons apreses per a dibuixar un futur millor per a tots nosaltres: “Porteu el món clàssic sempre dintre el cor”. Unes paraules molt en sintonia amb el lema del festival Tarraco Viva, que versa “Conèixer el passat per a comprendre el present”.
“Conèixer el passat per a comprendre el present”, Tarraco Viva
Finalment, el director de l’ICAC, Josep Maria Palet, ha posat en valor la importància de conèixer els nostres orígens i ha compartit amb tots els assistents la passió per la història i, en el marc del festival Tarraco Viva, el llegat romà. Ha volgut acabar la seva intervenció animant els estudiants a continuar amb els seus estudis i els ha convidat a fer-ho en el marc de la Universitat Rovira i Virgili i els programes de formació avançada de l’ICAC.
En la dinàmica de lliurament dels premis del Concurs Odissea 2022 hi hagut mostres enjogassades, per part del públic, de felicitació i enhorabona als equips guanyadors. Fins i tot, s’ha vist alguna pancarta! Una jornada molt alegre, doncs, que ha començat amb una gimcana epigràfica i que ha continuat amb un espectacle de recreació històrica sobre gladiadors. A la tarda, els alumnes inscrits a la jornada “Un dia a Tàrraco” gaudiran d’un monòleg teatralitzat, a càrrec de l’actriu Mercè Rovira.
Els equips premiats en la XI edició dels premis del Concurs Odissea han estat dels instituts La Mar de la Frau, de Cambrils (primer premi); Institut Gabriela Mistral, de Sant Vicenç dels Horts (segon premi); Institut Vallvera, de Salt (tercer premi); Institut Joan Brossa, de Barcelona (quart premi); Escola Mireia CE, de Montgat (cinquè premi); i l’Institut Priorat, de Falset (sisè premi). Enhorabona a tots plegats!
Curiosament, l’equip guanyador del primer premi del concurs estava format per tres nois, mentre que la gran majoria d’alumnes d’estudis clàssics són noies. De fet, entre la vintena d’alumnes que han pujat a l’escenari a recollir els premis, hi havia només quatre nois.