Tarraco Viva arriba aquest 2023 a la 25a edició tornant als orígens: la pròpia ciutat de Tarraco i el paper del patrimoni històric com a forma de coneixement i gaudi de la ciutadania.
La ciutat de Tarraco serà, precisament, el tema central d’aquesta edició, amb l’objectiu de conèixer i entendre com funcionaven les ciutats romanes, el seu urbanisme i els seus habitants.
Del 8 al 21 de maig, més de 300 activitats de 130 actes diferents ompliran la ciutat de Tarragona amb recreacions històriques, monòlegs, conferències, debats, presentacions i moltes altres activitats.
En la roda de premsa de presentació del festival, Pau Ricomà, va voler “agrair a totes les institucions, empreses i voluntaris la seva participació al festival en aquests 25 anys creant, entre tots, un projecte únic que ja forma part de l’ADN de la nostra ciutat”. Així mateix, el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, va destacar que enguany calia “donar la importància que la Tàrraco de fa 2.000 anys es mereix, com una de les ciutats més rellevants de la història de l’Imperi Romà”.
A la presentació d’aquesta nova edició de Tarraco Viva hi van assistir les diverses institucions i patrocinadors que hi donen suport; entre els quals la Diputació de Tarragona com a patrocinador destacat, l’ICAC, Port de Tarragona, l’associació APLEC o els Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, entre altres.
El director del Festival, Magí Seritjol, va fer referència al llegat que ens han deixat aquests primers vint-i-cinc anys a la ciutat i ha expressat “que de cara als anys futurs hem de seguir mantenint els quatre pilars fonamentals del certamen, que són la sostenibilitat, l’educació, el coneixement i la comunitat, com a fets essencials que ens caracteritzen”.
Enguany celebrem:
- 100 anys de l’inici de les excavacions del suburbi i necròpolis romana del Francolí
- 1.900 anys de l’estada de l’emperador Adrià a Tarraco (hivern 122-123 dC)
- 20 anys de la creació de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, ICAC
- 100 anys de la creació de la Fundació Bernat Metge
- 25 anys de Nemesis. Arqueologia i difusió cultural
- 25 edicions del Festival Tarraco Viva
La XXV edició del festival coincideix amb la commemoració del centenari de l’inici de les excavacions i la descoberta del suburbi i la Necròpolis paleocristiana de Tarragona. És per això que l’entorn de la Necròpolis, com a essència d’aquest espai monumental tan important que va ser per la ciutat, serà enguany un dels centres del festival, amb tota una programació d’activitats que aprofitarà els seus espais polivalents i que el festival ha preparat conjuntament amb el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT).
Un festival més presencial
Amb una edició completament en normalitat després de la pandèmia, enguany se celebraran més actes presencials que l’any passat: vora el 70 % del total es podran veure en directe, en un clar missatge que l’organització aposta pels actes presencials sense abandonar la presència del festival a internet, les xarxes socials i alguns actes emesos per streaming.
Més informació i venta d’entrades (a partir del 3 de maig) al web del festival: https://www.tarracoviva.com/es/.
Continguts arqueològics de diferent format
Com cada any, l’ICAC participa al festival Tarraco Viva amb l’aportació de coneixement expert i, molt especialment, amb la coordinació de la itinerància a Tarragona del Festival Internacional de Documentals Arqueològics, FICAB, que enguany celebrarà la seva XXIII edició, del 13 al 18 de novembre de 2023.
Com en l’edició anterior del Cicle de Documentals Arqueològics de l’ICAC, totes les projeccions es faran únicament a l’Antiga Audiència de Tarragona. Les entrades són gratuïtes però cal fer reserva prèvia (encara no disponible).
Es projectaran un total de nou peces audiovisuals, de diferent format, entre els dies 8, 10, 15 i 17 de maig. Les sessions seran a les 19 h. Aviat podreu consultar aquí tota la programació (reserva d’entrades a partir del 3 de maig).
Un dels grans atractius del festival aquest 2023 seran les recreacions d’imatges de l’antiga Tàrraco, creades digitalment en col·laboració amb l’equip de recerca SeTopAnt (URV-ICAC) per tal d’entendre millor la nostra ciutat. Un coneixement arqueològic que es trasllada a les noves formes de tecnologia digital, fruit del coneixement científic sobre l’urbanisme de l’antiga ciutat i que dona peu a la imatge gràfica d’aquesta edició: un ciutadà tarraconense davant d’una d’aquestes recreacions digitals.
Obrim les portes de l’ICAC
Amb motiu de la celebració del XX aniversari de l’ICAC, hem organitzat dues visites guiades al nostre centre: els dies 16 i 18 de maig (a la 13 h). De la mà de la nostra tècnica de transferència, Ada Richaud, podreu conèixer de primera mà la recerca arqueològica que fem a l’ICAC, a Tarragona des de fa vint anys.
És una activitat gratuïta amb reserva prèvia. Per a més informació i contacte, us podeu adreçar a activitats@icac.cat.
Connexió amb la comunitat educativa
El Festival Tarraco Viva consolida l’organització de la jornada educativa Un dia a Tarraco, després de l’èxit de l’edició anterior, en què 500 alumnes d’instituts d’arreu de Catalunya van omplir el Camp de Mart en el lliurament dels Premis Odissea.
L’acte de lliurament dels premis del Concurs Odissea, és ja una tradició dintre el Festival Tarraco Viva. El Concurs Odissea és un concurs de cultura clàssica que es fa a tot Espanya i que, a Catalunya, coordina l’assocació APLEC (Associació de Professorat de Llengües Clàssiques de Catalunya). En l’última edició va comptar amb la participació de 473 grups d’arreu de Catalunya amb un total de més de 1.000 alumnes de segon cicle d’ESO i batxillerat.
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) és un dels patrocinadors del concurs, juntament amb la Secció Catalana de la SEEC (Sociedad Española de Estudios Clásicos), l’IEC, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Centre Iberia Graeca. El concurs compta també amb la col·laboració de La Casa dels Clàssics, la Revista Auriga, l’equip ICE de la UAB, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i l’Editorial Casals.
Aviat us detallarem tota la informació i la programació de la jornada Un dia a Tarraco!