El projecte pretén implantar noves tecnologies en SIG per a l’estudi del paisatge agrari romà. Es treballarà a partir d’estudis de cas en planes litorals del nord-est peninsular (Camp de Tarragona, Pla de Barcelona i Empordà) en què s’han dut a terme recerques arqueomorfològiques amb destacats resultats. Es preveu també fer estudis comparatius amb casos puntuals d’altres sectors de la Mediterrània: Bantia (Itàlia), Cartago (Tunis) i Corint (Grècia).
L’objectiu principal del projecte consisteix a desenvolupar noves metodologies basades en sistemes d’informació geogràfica (SIG) per a la contrastació, caracterització i conceptualització de les formes d’organització territorial d’època romana, especialment el sistema de la centuriació. Es partirà dels resultats dels treballs arqueomorfològics previs realitzats a les diferents àrees d’estudi per part del nostre equip de recerca.
Els resultats d’aquests treballs seran revisats a partir de la implantació de tecnologies digitals com poden ser metrologia automatitzada, fotogrametria, teledetecció, tècniques de càlcul de visibilitats, estadística i sistemes de representació 3D. Aquest projecte compta amb un ajut per a Projectes Batista i Roca (PBR 2008-00035)