L’objectiu general del projecte de recerca és reconstruir les interaccions socioambientals des del Neolític i comprendre la gènesi d’un paisatge cultural de mitja muntanya, el mont Lozère (Massís Central, França). Es tracta d’una recerca interdisciplinària amb la participació de geòlegs, geògrafs, paleobotànics, historiadors i arqueòlegs de centres de recerca francesos diversos. La participació de Grup d’Investigació en Arqueologia del Paisatge (GIAP) de l’ICAC se centra a donar suport i assessorament en l’àmbit de l’arqueologia de la muntanya, especialment en l’estudi de la ramaderia antiga. Els objectius específics del GIAP en el projecte són:
-Definir les traces arqueològiques de l’antropització.
-Elaborar un inventari tipològic de jaciments ramaders (tancats, cabanes, munyidores, carrerades, etc), d’explotació del bosc (carboneres, forns de pega, etc.), miners i metal·lúrgics.
-Establir una carta arqueològica d’aquest sector de mitja muntanya.
-Conèixer la distribució altitudinal dels diversos tipus d’estructures.
-Conèixer la cronologia i la funció de les estructures arqueològiques.
-Aplicar les metodologies SIG per a la correlació i espacialització de dades arqueològiques i paleoambientals.
-Comparar els resultats del projecte amb dades d’altres massissos muntanyecs, especialment amb els Pirineus, en relació amb els resultats obtinguts en altres projectes de l’ICAC (Ocupació del sòl…, InterAmBar).