Reviews
- 2011 Dufau, Cécile
Histara-Les comptes rendus
PDF (34.7 KB)
Macias, Josep Maria; Fiz, Ignasi; Piñol, Lluís; Miró, Maria Teresa; Guitart, Josep (dir. científics)
És el resultat d’un projecte impulsat per la Conselleria de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona i l’ICAC, realitzat entre els anys 2005 i principis del 2007 a partir d’un conveni de col·laboració, coeditat entre les esmentades institucions i el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. Compta amb un volum de text descriptiu i amb una carpeta que inclou 46 plànols DIN-A2 i un índex.
Aquesta obra és fruit d’un treball de documentació i digitalització de les fonts bibliogràfiques i administratives de les excavacions i troballes arqueològiques dutes a terme a la ciutat de Tarragona des del segle XIX fins al desembre del 2004. La informació arqueològica recollida prové dels treballs que han efectuat 61 arqueòlegs i s’ha comptat amb la col·laboració de les empreses d’arqueologia que treballen a la ciutat i el suport de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense.
La important activitat arqueològica duta a terme a Tarragona, especialment en les darreres dècades del segle XX, feia necessària una compilació en una planimetria arqueològica dels nombrosos vestigis conservats o documentats. Calia recollir tota la informació per posar-la a l’abast de tots els agents que intervenen en el tractament del patrimoni arqueològic, tant des del camp de la recerca estricta com des del de la gestió arqueològica pròpiament, de l’urbanisme i de la difusió i projecció d’aquest passat.
Més enllà de la publicació, el projecte està concebut per ser una eina fonamental en la definició dels instruments urbanístics i legals que requereix la preservació del patrimoni històric de Tarragona. La informació generada és exportable a les bases cadastrals de la ciutat i, al mateix temps, està capacitada per importar documentació fotogràfica i cartogràfica i, finalment, per ser una eina de consulta en línia.
Amb la presentació d’aquesta obra, Tarragona s’ha situat entre les ciutats capdavanteres en la utilització de les tecnologies de la informació i comunicació per tal de donar resposta a les contínues necessitats de la gestió i la difusió del seu patrimoni arqueològic.