El dijous 23 de juliol de 2009 va tenir lloc a l’Hotel Palas de la Pineda (Vila-seca) la roda de premsa de presentació de la reunió anual de la Comissió de seguiment del Projecte ager Tarraconensis (PAT). Estudi del paisatge arqueològic antic a la dreta del riu Francolí. En l’acte es van presentar els resultats de quatre anys de treball centrat en la recreació del paisatge en època romana del territori de Tarraco i en l’estudi de com aquest paisatge ha condicionat l’evolució posterior de la regió. El directors del projecte són el Dr. Josep Guitart (IEC/ICAC) i la Dra. Marta Prevosti (ICAC), que han coordinat més d’una vintena de col·laboradors.
Foto a l’Hotel Palas amb els directors de l’equip investigador, les institucions implicades i alts càrrecs d’ACESA, l’empresa patrocinadora del PAT.
D’esquerra a dreta, el Dr. Josep Guitart (IEC/ICAC), codirector del projecte PAT; la Sra. Manuela Moya, tinent d’alcalde i regidora d’Urbanisme de Vila-seca, que va presidir l’acte; el Dr. Salvador Giner, president de l’IEC; la Dra. Marta Prevosti (ICAC), codirectora del projecte PAT; la Dra. Isabel Rodà, directora de l’ICAC; el Sr. Lluís Serra, conseller d’ACESA, i el Sr. Miquel Camacho, director de la Xarxa AP7-AP2 d’ACESA.
La principal aportació del PAT és l’anàlisi de la transformació del paisatge, que permet fer una síntesi històrica econòmica, política i social del territori de la ciutat romana de Tarraco. Gràcies a l’epigrafia fins i tot es pot posar nom a alguns dels habitants de l’època. També s’ha elaborat una cartografia del poblament de la zona en l’antiguitat i mapes a partir del poblament, l’articulació del territori, les xarxes viària i cadastral i les estructures agràries. Aquesta informació s’ha acompanyat d’estudis de fauna, flora, clima, zoologia i geologia, que permeten matisar l’extensió de boscos i cultius i la incidència de la ramaderia.
Pedestal honorífic trobat en medi rural i copa de terra sigil·lada amb el grafit STATVTI, que indica la propietat. A la dreta, arqueòlegs prospectant un camp.
El projecte PAT va néixer amb la signatura d’un conveni de col·laboració el 13 de juny de 2005 entre l’empresa ACESA, la URV, l’IEC i l’ICAC i 16 ajuntaments del Tarragonès, el Baix Camp i l’Alt Camp, els consells comarcals d’aquestes tres comarques i la Diputació de Tarragona, amb l’objectiu d’estudiar, amb una aproximació multidisciplinària i diacrònica, l’evolució del paisatge de l’ager Tarraconensis entre el període ibèric i l’antiguitat tardana.